Eén vuurtoren, twee steden

Vuurtoren-Terschelling-700x300

Het is moeilijk te geloven, maar Kampen en Terschelling hebben meer overeenkomsten dan alleen de Nederlandse vlag. Al 695 jaar geleden was er een sterke band tussen de oude Hanzestad en het op een na grootste bewoonde eiland van Nederland. De oudste vuurtoren van Nederland, de Brandaris op West-Terschelling, is daar nog steeds het bewijs van.

Er was eens

In de veertiende eeuw behoorde Kampen tot een van de belangrijkste havens en handelssteden van Nederland. Vanwege de ligging aan de monding van de IJssel en de directe verbinding naar de Zuiderzee was het in die tijd mogelijk voor vissers en handelaren om haring, stoffen en andere goederen via een schip naar verschillende  delen van de Europa te vervoeren. Aan de ene kant ging men met de schepen over rivieren zoals de Rijn, maar er werd ook een groot deel van de lading over zee vervoerd, naar bijvoorbeeld Engeland: een van de handelspartners van Kampen. Om daar te komen moesten schepen via de Zuiderzee, tussen de huidige eilanden Vlieland en Terschelling door, naar de Noordzee varen. Vooral de terugweg was vanwege de nauwe doorgang, en omdat de eilanden erg veel op elkaar leken, erg lastig en gevaarlijk.. Een goede markering was nodig bij de smalle doorgang. In 1323 sloot o.a. Kampen een verdrag met Terschelling om de zeestraat te beveiligingen en ze kregen toestemming om de eerste vuurtoren op Terschelling te bouwen.

De eerste vuurtoren

De Kampenaren hebben niet alleen meebetaald aan de totstandkoming van het baken, maar brachten ook de benodigde stenen en balken voor de bouw mee naar Terschelling  Als dank voor deze inspanningen mochten de Kampenaren gratis ankeren bij de natuurhaven in Terschelling. Door de vele stormen en omdat de zee langzaam het land opslokte, stortte deze eerste vuurtoren helaas in 1570 in zee.

De opbouw van de vuurtoren Brandaris

Het duurde maar liefst 22 jaar om een nieuwe vuurtoren te bouwen. Door het gebruik van slecht bouwmateriaal stortte deze toren in het water voordat deze klaar was. In 1594 werd uiteindelijk de derde en nog steeds bestaande vuurtoren voltooid. Tot op heden kunt u deze vanaf de buitenkant bewonderen. De toren is al ver voor u Terschelling nadert te zien door zijn hoogte van 53 meter. Helaas is het niet meer mogelijk de vuurtoren te beklimmen, omdat deze nog steeds in gebruik is als kustwachtcentrum voor de hele Noordzee.  

Meer informatie?

Wilt u ook een keer naar West-Terschelling varen om o.a. de vuurtoren te zien? Zeil met een schip van NAUPAR naar een van de mooiste natuurlijke havens en maak zelf een foto van de oudste vuurtoren van Nederland. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.