Klantervaring: Internationale verbroedering op een authentiek zeilschip

Blog Nederlandse en Duitse Ronde tafel aan boord van de Soeverein

Varen op een van de schepen bij NAUPAR is voor allerlei gezelschappen een mooie gelegenheid om samen te zijn, te vergaderen, plezier te maken en elkaar beter te leren kennen. De Nederlandsche en Duitse Tafelronde vonden dat ook en boekten daarom voor een paar dagen de prachtige en bijzondere Soeverein. Op dit volledig gerenoveerde en gemoderniseerde spiegelretourschip is het niet moeilijk om te relaxen en te genieten van de sfeer van lang vervlogen tijden, in een comfortabele en luxe setting.

De Round Table, waaronder de Nederlandsche Tafelronde ook valt, is een internationale vereniging voor mannen tussen de 18 en 40 jaar. Mannen die onderlinge vriendschap hoog in het vaandel hebben staan en die zich willen blijven ontwikkelen en ontplooien. Daarnaast zetten ze zich in voor goede doelen en delen ze hun kennis en ervaring intern en extern.

Een van de doelstellingen van de Nederlandsche Tafelronde is het bevorderen van vriendschap en wederzijds begrip, ook op internationaal niveau. In dat kader besloten de besturen van de Nederlandse en de Duitse Tafelaars dat het leuk is om elkaar beter te leren kennen. En waar kun je dat beter doen dan op een schip?

Van Lelystad naar Enkhuizen

Op vrijdagavond scheepten ze met 45 Tafelaars in Lelystad in, om het nieuwe Tafeljaar samen te beginnen in een inspirerende omgeving. Die eerste avond bleef het schip liggen in de haven. Op zaterdagochtend stonden er eerst een aantal meetings op het programma en omdat niet iedereen de rest van de dag kon blijven, zeilde de Soeverein daarna pas uit, richting Enkhuizen.

Daar aangekomen gingen sommigen de stad in en anderen bleven gezellig borrelen aan boord. Later op de dag was het tijd voor een estafette aan dek: Nederland streed tegen Duitsland door een touw in een soort pannenkoek draaien, daarna met een dienblad met een gevulde beker erop het dek op en neer rennen, dan in het water springen, de boei aan te tikken en weer terugkomen. “Dat doe je niet in een hotel, grinnikt Mark Meijer, president van de Nederlandse Tafelronde.”

Een authentiek zeilschip: veel inspirerender dan een hotel

De keuze voor een schip was snel gemaakt, alhoewel het nog een uitdaging was om een schip te vinden dat groot genoeg was en aan alle wensen voldeed, vertelt Mark: “We wilden per se op één schip, waarop we ook enige privacy hadden. Dus geen vijfpersoonshutten en gedeelde badkamers. Op de Soeverein heeft iedere hut zijn eigen badkamer en bovendien sprak de sfeer en uitstraling van het schip ons gelijk aan. Zowel aan dek als benedendeks is het luxe en comfortabel. Hier konden we overdag vergaderen en ’s avonds een drankje drinken aan de bar.”

Volgens Mark is het veel leuker om op een schip te verblijven dan in een huis of hotel. “Als we daar hadden gezeten, dan denk ik dat het een stuk formeler was gebleven. Nu gingen we ’s avonds aan de bar samen een drankje drinken, in plaats van dat iedereen naar zijn eigen kamer ging. Dat schept toch een band. Op een schip ben je voortdurend bij elkaar, maar de Soeverein is groot genoeg om ook met een klein groepje even apart te kunnen zitten. De hele ambiance van een schip maakt de beleving heel anders dan de beleving in een hotel. En een hotel had ons waarschijnlijk net zoveel gekost, of misschien nog wel meer, maar nu heb je ook nog de zeilervaring erbij.”

Verbindingen voor de lange termijn

De verbindingen die onderling gelegd zijn, verdwijnen niet zodra iedereen weer naar huis gaat. Mark heeft gemerkt dat er nieuwe vriendschappen zijn ontstaan: “Het verbindende effect van het schip werkt ook nu nog door. De app-groep die is aangemaakt voor de zeiltocht, is nog steeds een actieve groep. En toen ik laatst in Zuid-Afrika was voor een internationale Round Table bijeenkomst, kwam ik Duisters tegen die ook mee waren geweest op de Soeverein. Dan heb je gelijk weer leuk contact. In de Wereldbijeenkomst van Round Table is onze tocht zelfs als voorbeeld genoemd als inspiratie om samen met een ander land een activiteit te organiseren!”

De mannen hebben alle maaltijden zelf bereid. De Duitse gasten kookten de eerste avond en de Nederlanders zorgden de tweede avond voor een barbecue aan dek. Zo was het met de lunch ook geregeld en de Nederlanders zorgden voor het ontbijt. “Het is zo makkelijk”, vertelt Mark. “De Jumbo komt gewoon met hun vrachtwagentje op de kade de boodschappen bezorgen en de keuken van de Soeverein is heel compleet. Dus alles qua servies, glaswerk en bestek was aanwezig.”

Een aanrader voor iedere organisatie die wil werken aan teambuilding

Mark sluit zijn enthousiaste verhaal over hun zeiltocht af met de mededeling dat het een echte aanrader was en dat ze hier wellicht een jaarlijkse traditie van maken. “Sowieso”, zegt Mark, “is een tocht op een schip bijzonder geschikt voor alle organisaties die willen werken aan teambuilding. Op een schip kom je echt nader tot elkaar, omdat de omgeving inspirerend is, en je samen kunt koken, eten en plezier maken.”

Ook met een groep mee zeilen?

Bekijk ons uitgebreide aanbod of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden van een uitje op een traditioneel zeilschip.

Meer lezen?

Unieke replica vaart weer I Zuiderzeeroute fietsen en varen op de Soeverein I Met je collega’s naar de Marker Wadden I Zeilen, BBQ en stappen I Tips voor organiseren uitje I Event organiseren I Bedrijfsuitje met impact