Vriendenuitje I Met de Soeverein langs de Zuiderzeeroute fietsen en varen

Soeverein fietsen zuiderzeeroute

Een vriendenclub bestaande uit veertien mannen zocht een varend hotel voor hun fietstocht langs de Zuiderzeeroute. Dat hotel werd de Soeverein: een imposant schip dat helemaal is ingericht op comfort en samenzijn.
“We zijn aan elkaar verbonden geraakt toen 6 jaar geleden een goede vriendin van ons kanker bleek te hebben”, vertelt Pim, de organisator van de tocht.

“We wilden heel graag iets voor haar doen en toen zijn we de Alp d’ HuZes gaan fietsen voor KWF. Na haar overlijden wilden we elk jaar met elkaar blijven fietsen als herinnering aan onze gezamenlijke vriendin. Daarom verzinnen we nu ieder jaar een mooie fietstocht, die we ter nagedachtenis aan haar met elkaar fietsen. We zijn al eens vanuit Zwitserland teruggefietst, met campers bij ons, we hebben al eens rondjes Nederland gedaan van hotel naar hotel, maar ook weleens vanuit één hotel, en nu wilden we weer eens iets anders.”

Hoe kwam je op het idee voor een rondje Zuiderzee met een boot als meevarend hotel?

“Ja, weetje, er zijn een paar watersporters onder ons en een boot verbroedert nog meer dan een hotel. Het is toch een beetje meer uit je comfortzone, het is allemaal net even anders op een boot. En dat was juist zo leuk. We konden alles zelf regelen: we kwamen aan op dat grote dek, dat is al een imposant begin. Benedendeks had iedereen zijn eigen hut met eigen badkamer en toilet, dus dat is heerlijk comfortabel. Kwam natuurlijk ook omdat we maar met veertien man waren, terwijl de Soeverein qua overnachtingen ruimte biedt aan 44 personen.

En verder is het eigenlijk heel luxe kamperen: we kwamen aan met onze fietsen en die hebben we allemaal op het dek gezet. Daarna gingen we in die heerlijke grote loungeset aan dek zitten, drankje erbij, puur genieten. We hebben bovendien een aantal mensen in de groep die het fijn vinden om te koken, en zo was er nu ook iemand die niet kon meefietsen en die maakte dan overheerlijke gerechten voor ons. Als wij dan terugkwamen, dan stond de sushi al klaar voor ons. Dus, wij hebben extreem genoten, kan ik wel zeggen.”

Dus jullie hadden geen catering of een kok mee aan boord?

“Nee, we hebben alles zelf gedaan. Ook de inkopen. Alleen het basispakket met vaatdoekjes en zo en het bier hebben we via NAUPAR geregeld. En onze vriend die niet kon meefietsen zorgde niet alleen voor sushi, maar ook voor andere avondmaaltijden en voor het ontbijt. Heerlijk was dat. Sowieso is de Soeverein als varend hotel bijzonder geschikt. Iedereen was er zo enthousiast over, dat had je met een vijfsterrenhotel nooit kunnen bereiken. We hebben het allemaal als bijzonder leuk ervaren!”

De Soeverein was jullie varende hotel en moest dus wel overal op tijd zijn. Is dat gelukt?

“Ja, dat ging gesmeerd, behalve op de eerste dag. Toen hadden we een korte rit. Dat was maar 55 kilometer fietsen, en dat deden we vrij snel. Maar 55 kilometer varen, dat duurt even. De rest van de dagen ging het prima en is het heerlijk dat je na een dag fietsen weer zo je hotel binnenstapt.”

Is de Zuiderzeeroute mooi?

“Ja, het is een prachtige route, het is echt schit-te-rend fietsen. We fietsen ongeveer 100 kilometer per dag, behalve dus op de eerste en laatste dag, want toen hadden we maar een halve dag. Via de fietsroutes bepaal je gemakkelijk waar je langs wilt (en voor ons was die 100 kilometer dus leidend) en dan kom je door de mooiste gebieden.
Op dag twee hebben we 100 kilometer gefietst van Lemmer naar Makkum en toen zouden we eigenlijk de volgende dag op ons gemakje oversteken, maar omdat de route voor de 3e dag van Den Oever naar Enkhuizen meer dan 100 kilometer was, wilden we op tijd vertrekken en zijn we op de tweede dag aan het einde van de middag met z’n allen aan boord gegaan en overgevaren naar Den Oever. Dat is ook de enige overnachting die wat lastiger was. Ze hadden de schipper toegezegd dat hij daar mocht liggen, maar toen we aankwamen was er een andere sluiswachter en die vond van niet. Daarom gingen we naar de buitenhaven aan de Waddenzeekant, maar daar lagen we naast een mosselkotter. Die zou ’s ochtends om 4.00 uitvaren, dus daar konden we ook niet naast liggen. Toen zijn we voor anker op het IJsselmeer gaan liggen, en dat was een hartstikke mooi plekje.

Bekaf na een lange dag fietsen

Van de havensteden hebben we niet zoveel gezien, want ’s avonds, na 100 kilometer fietsen, waren we bekaf. Amsterdam hebben we een vriend laten komen die een grote sloep heeft. We hebben met z’n allen twee uur door de grachten gevaren en gegeten aan de Amstel. Dat was ook weer geweldig.
Kortom, we hebben een buitengewoon goede reis gehad. Een aanrader voor iedereen die wil fietsen, zonder iedere dag de bagage op de fiets mee te hoeven nemen.”

Ook een bijzonder vriendenuitje beleven?

Bekijk het uitgebreide aanbod met traditionele zeilschepen of ga direct naar de Soeverein. Heb je vragen of advies nodig? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden voor een vriendenuitje op een traditioneel zeilschip. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.

Meer lezen?

Zeilen BBQ en stappen I Unieke replica vaart weer I Plastic Soup Expeditie met Dopper I Duurzaam bedrijfsuitje I Bedrijfsuitje Ibiza-style I Loveboat Summertime I Teambuidling Marker Wadden met drone video I Hoe kies ik het juiste schip I 5 bestemmingen voor vrijgezellenweekend I Droogvallen op de waddenzee