Uitgelicht: de historische Westhaven op Urk

Uitgelicht: de historische Westhaven op Urk
Een fijn zandstrand, gratis parkeren, twee sanitaire gebouwen op de kade, dichtbij Duitsland... De Westhaven op Urk is een geliefde haven. Hiervandaan varen de schepen van NAUPAR onder andere naar Enkhuizen, Lelystad en Kampen. De haven heeft sinds maart dit jaar nieuwe steigers met stroom- en watervoorzieningen. Een ideale plek om tijdens de vaartocht te stoppen en/of te overnachten.

Een upgrade

De Westhaven op Urk beschikt over spiksplinternieuwe steigers en deze zijn ook gelijk een stuk opgeschoven; zo hebben schepen meer ruimte tijdens het in- en uitvaren van de haven. Ook zijn de vloedpalen en traanplaten voor de zomer opnieuw in de verf gezet. En hier houdt het niet mee op! Komende winter wordt namelijk het Wi-Fi netwerk in het havengebied aangepast. Of beter gezegd: verbeterd! De zend- en ontvangstapparatuur krijgt een upgrade en ook de snelheid van het netwerk wordt verbeterd.

Een stukje geschiedenis

In de 19e eeuw was er nog geen haven op Urk. Het aantal schepen groeide snel en dus werd in 1805 de zogenoemde Oosthaven aangelegd. Een mooie haven, maar deze was eigenlijk direct al te klein voor de volledige Urkervloot. Na een grote storm in 1825 én in 1836 was de haven flink getroffen. Er werden maatregelen genomen om de haven te verstevigen en uit te breiden; dit laatste gebeurde met de Westhaven die in 1856 gereed was.

Samen met NAUPAR naar Urk?

Dat kan. Stap aan boord en vaar samen met jullie gezelschap naar deze sfeervolle haven. Of draai het om en stap in de Westhaven aan boord om vanuit daar een andere mooie havenstad te bezoeken! Indien gewenst kunnen jullie ook een nachtje in de Westhaven blijven slapen.

De Westhaven met eigen ogen aanschouwen? Plak er direct een weekendje weg, of (mid)weekje, aan vast en geniet van de vrijheid die je aan boord van een zeilschip ervaart! Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers Zij vertellen graag over de vele mogelijkheden voor een bedrijfsuitje op een traditioneel zeilschip. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.

Meer lezen?

Hoe kies ik het juiste schipTips organiseren uitje I Leukste weekendjes weg I Onze 5 favoriete stranden I Leuke bestemmingen aan het IJsselmeer I 5 leukste activiteiten op Urk

Bron: www.touristinfourk.nl