Van POL IV naar Stedemaeght

Stedemaeght zeilend

Lelystad, 11 september 2015 – Het is inmiddels geen nieuws meer: aan boord van de driemastbark Stedemaeght bent u gegarandeerd van een schitterende dag op het water. Het is dan ook niet voor niets dat dit vlaggenschip van NAUPAR in 2015 de Zoover Award Silver heeft ontvangen. Maar naast al het moois wat de Stedemaeght haar bezoekers te bieden heeft – zoals onder volle zeilen het IJsselmeer oversteken, het met kersenhouten en mahonie ingetimmerde interieur en het opvallend ruime houten dek – is er natuurlijk nog veel meer te vertellen over deze opvallende verschijning. Waar komt haar naam bijvoorbeeld vandaan?

Een bijzondere geschiedenis

De Stedemaeght heeft een bijzondere geschiedenis. In 1926 werd het schip in Oslo (Noorwegen) in de vaart genomen als walvisjager. Het was een snel en wendbaar schip dat speciaal werd uitgerust voor het jagen op walvissen.

In 1948 werd de Stedemaeght omgebouwd om haar carrière te vervolgen als vrachtvaarder. Toen het schip in 1991 naar Nederland kwam, werd het omgebouwd tot de indrukwekkende driemasterbark die ze nu is. Tegenwoordig vaart het luxueuze schip over het IJsselmeer voor talloze gelegenheden en met diverse groepssamenstellingen.

Meerdere naamsveranderingen

Het schip droeg als walvisjager de naam POL IV. Op een dag verscheen er vlak naast het vaartuig een reusachtige blauwe vinvis. Dit dier begeleidde de POL IV met veel krachtsvertoon, alsof het een oogje op het schip had. Om zijn liefde voor het schip te tonen, sloeg de vinvis zijn immens grote lichaam meerdere keren tegen het schip en herhaalde dit enkele dagen. De POL IV wankelde geen enkele keer en uiteindelijk verdween de teleurgestelde vinvis weer in de diepe oceaan.

De bemanning gaf het schip toen uit bewondering de bijnaam Steady Maiden, omdat zij zich als een "standvastige maagd" had gedragen. Dit verbasterde tot Steddymaid en eenmaal in Nederlandse handen, heette zij Stedenmaagd. Om het nog romantischer te laten klinken, heet het schip nu Stedemaeght.

Meer informatie over de Stedemaeght?

Bekijk de Stedemaeght, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen graag.

Meer lezen?

Bedrijfsuitje op een driemasterTrouwen op een driemaster I Jubileumfeest op de StedemaeghtVerschillende typen schepen I Het foodbook maakt u dag op het water compleet I Zo kies je het juiste schip I Tips voor organiseren uitje I Met deze tips wordt jullie bedrijfsuitje een succes