Arrangementen en programmaideeën van en naar Muiden

Bekijk alle

Populaire schepen uit Muiden

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Muiden

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Muiden

Muiden

Wanneer u naar Muiden zeilt met de schepen van NAUPAR, passeert u eerst het Forteiland Pampus. Bij het binnenlopen van de haven vaart u langs oude verdedigingswerken als het Westbatterij en het Muiderslot. Zo’n mooie entree heeft geen enkele stad. En dat is nog maar de eerste indruk. Muiden is een prachtige stad om te ontdekken en te genieten.

Geschiedenis van Muiden

Tot 1600 was Muiden een arme stad, door alle schermutselingen en veldslagen die er om Muiden zijn geweest. Na 1600, toen het hele land floreerde door de vaart op vreemde werelddelen, bloeide ook Muiden op. Zoutziederijen leverden zout voor verscheping naar de Oostzeelanden en Amsterdamse brouwers zagen in, dat het goede Vechtwater een betere grondstof was voor hun product, dan hun brakke grachtwater en verplaatsten hun bedrijf naar Muiden.

Was Muiden in de Middeleeuwen de voorhaven van Utrecht, later werd het omgebouwd tot verdedigingswerk voor Amsterdam. Overal in het stadje zijn kazematten en kazernes terug te vinden. Het beroemdste onderdeel van de Stelling van Amsterdam, het forteiland Pampus, ligt binnen de grenzen van Muiden. Vanuit Muiden is er een bootverbinding naar het eiland in het IJmeer. Ook de watersport, met alles wat daarmee samenhangt, heeft op Muiden zijn stempel gedrukt. Toerisme trekt tegenwoordig veel mensen naar het gezellige havenstadje Muiden.

Bezienswaardigheden in Muiden

Wanneer u Muiden binnenvaart vanaf het Markermeer valt u gelijk met de neus in de boter. Het is een vestingstad die vol staat met historie. Muiden is een compacte stad, dus uitermate geschikt om te voet te verkennen. Maak een mooie rondwandeling door het oude nostalgische centrum, verken de verdedigingswerken van de stad en geniet van de terrasjes en lokale winkeltjes. U kunt bijna niet om het Muiderslot heen, het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland!

Wat is er te doen in Muiden

Naast een heerlijke wandeling door deze bijzondere stad en haar gezellige terrasjes, heeft Muiden nog meer te bieden, zoals:

  • In het Bezoekerscentrum in het Muizenfort vindt u de geschiedenis van Muiden. 

  • Bezoek het Muiderslot. een kasteel dat ruim 700 jaar oud is. Ooit was het Muiderslot het kasteel van Floris V, één van de sleutelfiguren in de Nederlandse geschiedenis, die ook bij Medemblik een prachtig kasteel had.

  • Bezoek forteiland Pampus. Vlak voor de kust van Muiden bevindt zich Forteiland Pampus, gebouwd op een zandbank in de voormalige Zuiderzee en onderdeel van de verdedigingswerken van Amsterdam. De schepen van NAUPAR kunnen hier ook aanleggen.

  • Geniet van het uitzicht en een lekker drankje bij Café Ome Ko. Dit aloude bekende zeilers- en schipperscafé is een begrijp in Muiden en omstreken. Vanaf het terras heeft u goed zicht op de schepen die in de sluis liggen. 

  • Geniet tijdens het Spiering Festival. Dit muziekfestival wordt jaarlijks georganiseerd in de binnenstad van Muiden. Op vrijdag begint het voorprogramma al bij Café Ome Ko.

Faciliteiten in Muiden

In het bezoekerscentrum gevestigd in het Muizenfort is het VVV Informatiepunt met een digitale zuil en diverse folders over wandelroutes en bezienswaardigheden in en rond deze bijzondere stad. In het centrum vind u een kleine supermarkt en de basisvoorzieningen.