De Marker Wadden I Broedsucces voor visdief

Marker Wadden visdief

De visdief heeft het afgelopen jaar de Marker Wadden ook ontdekt. Na een lange tijd ploeteren, vlogen er afgelopen jaar veel jongen uit en groeide de populatie van de vogel aanzienlijk. Oorzaak? Er was genoeg spiering in het IJsselmeer om de jongen mee te voeden én de Marker Wadden hebben de keuzemogelijkheid in broedplekken sterk vergroot.

Broedsucces voor visdief

De visdief is een stern (zeevogel) die langs de Nederlandse kusten en grote wateren leeft. De afgelopen jaren had de vogel een erg laag broedsucces; er werden amper jongen geboren. En sterker nog: in 12 jaar tijd is dit broedsucces slechts 3 keer in de buurt van een gezond niveau gekomen. Gelukkig was 2017 een goed jaar; voor het eerst in jaren was er weer voldoende spiering in het IJsselmeer beschikbaar om de jongen mee te voeden!

Over de visdief

  • Het is een stern, herkenbaar aan zwarte vlek op de kop en oranje snavel
  • Ze komen vooral voor in visrijke wateren 
  • Ze broeden vanaf mei tot begin juni, het liefste op eilanden met goed zicht op eventuele vijanden
  • In de winter gaan ze naar de West-Afrikaanse kust

De rol van de Marker Wadden

In 2017 zijn de Marker Wadden gaan leven. De aanleg van dit unieke natuurproject heeft dan ook een grote rol gespeeld bij het broedsucces. De Marker Wadden hebben namelijk de keuzemogelijkheid in broedplekken sterk vergroot. In 2017 zaten er maar liefst 1.800 visdiefparen!

De toekomst

Hoe de visdief het de komende jaren gaat doen, is ondanks dit succes nog onzeker. Nog steeds is het broedsucces namelijk onvoldoende om het herstel van de populatie te laten doorzetten. Het meest recente advies van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit: de spieringvisserij moet stoppen.

Benieuwd welke vogels er nog meer te spotten zijn op de Marker Wadden?

Vaar mee met de Marker Wadden expeditie en ontdek zelf welke vogels er not meer op het hoofdeiland van de Marker Wadden leven. Bekijk de nieuwe data en vergeet vooral je verrekijker niet! 

Meer lezen?

Vogels spotten op de Marekr Wadden I Activiteiten op de Marker Wadden I Wandelen op de Marker WaddenDe Marker Wadden bezoeken met kinderen I 4 leukste weekendjes weg I Lekker uitwaaien op de Waddeneilanden I Artikel Columbus Travel magazine over de Marker Wadden