De 42e editie van de Klipperrace Enkhuizen

Dit evenement is afgelopen. Op 8 en 9 oktober 2016 vindt de Klipperrace Enkhuizen plaats. En wel voor de 42e keer! Voor wie er onverhoopt toch nog nooit van gehoord heeft: deze race is bedoeld voor klippers en verwante scheepstypen en wordt door de Commissie Enkhuizer Klipperrace en Enkhuizer Watersportvereniging Almere georganiseerd.

Over de Klipperrace Enkhuizen

Zoals gezegd wordt de Klipperrace Enkhuizen al jaren gevaren. Vrijwel al die tijd is de opzet hetzelfde geweest: op zaterdag wordt de Drie Steden Race gevaren en op zondag is het de beurt aan de Olympische Baan. Bij de Drie Steden Race moeten de deelnemende schepen zo snel mogelijk vanuit het Krabbersgat bij Enkhuizen twee van de drie boeien bereiken. Deze liggen in Medemblik, Stavoren en Urk. Welke route de schippers varen, is geheel aan hen om te bepalen. Op de zondag, bij de Olympische Baan, is het vooral belangrijk dat de schippers en hun bemanning snel manoeuvreren en goed reageren op tegenstanders en eventuele winddraaiingen.

Organisatie

Al vanaf 1975 wordt de Klipperrace Enkhuizen door de Enkhuizer Hardzeil Commissie georganiseerd. In het begin van de jaren "90 nam het aantal deelnemers en bezoekers flink af, Jan Bakker nam toen het initiatief om de Commissie Enkhuizer Klipperrace op te richten. Deze commissie organiseert de race tot op de dag van vandaag nog. Na 10 jaar (2005) werd de commissie van Jan een stichting en begonnen ze de samenwerking met de EWVA: Enkhuizer Watersportvereniging Almere.

Deelnemers

Tot nu toe hebben de volgende schepen zich voor de Klipperrace Enkhuizen aangemeld: de Bontekoe, Deinemeid, Eenhoorn, Eensgezindheid, Hoop op Zegen, Isis, La Bohème, Nicolaas Mulerius, Rival, Stella Maris, Willem Jacob en de Zeester. Een aantal hiervan kent u wellicht van onze site, neem bijvoorbeeld de Eenhoorn en de Bontekoe; wat ons betreft beide grote kanshebbers voor de titel!

Benieuwd naar de Klipperrace Enkhuizen? Op zaterdag 8 oktober kunt u vanaf de wal meegenieten van de spectaculaire start!