De vier mooiste zeilraces voor traditionele Hollandse schepen in 2024

Zeilraces voor traditionele Hollandse schepen

Het is bijna zover: het nieuwe zeilseizoen gaat traditioneel van start met de Volendammer Pieperrace. Dit is een van de vier belangrijkste zeilraces voor historische zeilschepen op het IJsselmeer en de Waddenzee in Nederland. Tijdens de verschillende zeilraces kun je niet alleen genieten van prachtige historische zeilschepen in actie, maar ook de rijke maritieme geschiedenis van Nederland beleven. Of je nu een ervaren zeiler bent of gewoon vanaf de kant wilt genieten, deze races zijn een must voor liefhebbers van zeilen en geschiedenis.

Volendammer Pieperrace – 6 / 7 april

In het eerste weekend van april trapt de Volendammer Pieperrace traditioneel als eerste het zeilseizoen af. Dit jaar vindt het plaats op 6 en 7 april. De race herdenkt de riskante aardappeltransporten van Volendammer vissers tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt gehouden op het zuidelijke IJsselmeer. Tjalken, aken, klippers, skûtsjes en Volendammer kwakken zorgen voor een spectaculair schouwspel en in het pittoreske Volendam is van alles te beleven.

  • Editie: 37e editie
  • Locatie: Volendam
  • Meer informatie over de Pieperace

Enkhuizer Klipperrace - 12 / 13 oktober

In het najaar volgt de Enkhuizer Klipperrace op 12 en 13 oktober. De uitdagende zeilrace voor klippers en andere historische schepen wordt sinds 1975 georganiseerd. De race bestaat uit twee delen en de Drie Steden Race op zaterdag en de Olympische baan op zondag zorgen voor veel spektakel in Enkhuizen

Zo kun je de spectaculaire ankerstart op zaterdag het beste bekijken vanaf de stadsmuur of de Compagnieshaven in Enkhuizen. Na de start gaat het er om welk authentiek schip de snelste route kiest langs twee van de drie boeien die de wedstrijdleiding bij Stavoren, Medemblik en Urk hebben uitgelegd. Het schip dat het beste gebruik maakt van wind en de windverwachting en als eerste vóór 20 uur terug is in de haven van Enkhuizen gaat er met de zege van door.

  • Editie: De 49e editie van de Enkhuizer klipperrace
  • Locatie: Enkhuizen
  • Meer informatie over de Enkhuizer Klipperrace

Kuiper Brandaris Race - 19 / 20 oktober

Op 19 en 20 oktober is het tijd voor de Kuiper Brandaris Race, een spectaculaire wedstrijd over de Waddenzee, met als startpunt Harlingen en als eindbestemming het prachtige Waddeneiland Terschelling. De race is vernoemd naar de iconische vuurtoren Brandaris op het eiland en werd voor het eerst in 1994 georganiseerd toen de vuurtoren 400 jaar bestond.

Bontekoe Race – 26 / 27 oktober

Tot slot sluit de Bontekoe Race het seizoen af in het laatste, volle weekend van oktober op 26 en 27 oktober. De race wordt sinds 1992 georganiseerd bij Hoorn en is ter ere van de legendarische Nederlandse zeeheld Willem IJsbrandszoon Bontekoe. De race staat bekend om zijn competitieve karakter en de deelname van verschillende historische zeilschepen.

  • Editie: 32e editie
  • Locatie: Hoorn
  • Meer informatie over de Bontekoerace

Ook een keer meezeilen op een traditioneel zeilschip

NAUPAR heeft meer dan 50 jaar ervaring met het organiseren van bijzondere uitjes op het water. Bekijk de verschillende schepen, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden op een traditioneel zeilschip.

Meer lezen?

Verschillende typen schepen I Verschil boot schip I Verschil bakboord stuurboord I 5 knopen die je gebruikt op een schip I Hoe kies ik het juiste schip I De geschiedenis van de chartervaart I Zo bepaal je een mooie route