Maak kennis met Hendrik Reher, de trotse eigenaar en schipper van de Klipper Avondrood

Maak kennis met Hendrik Reher, de trotse eigenaar en schipper van de Klipper Avondrood

Hendrik is al jaren actief als zetschipper op het IJsselmeer en de Waddenzee, maar zijn droom was altijd om zijn eigen schip te hebben. Begin dit jaar werd die droom werkelijkheid toen hij eigenaar werd van de Avondrood, een prachtige tweemastklipper van 38 meter met een geringe diepgang waardoor het schip op de mooiste plekjes kan komen en zelfs kan droogvallen. De Avondrood is perfect voor schoolgroepen, familie- en vriendenuitjes.

Hoe ging het van start?

Hendrik raakte voor het eerst bekend met de bruine vloot toen hij als gast meevoer op een traditioneel schip. Hij vond dit zo fantastisch dat hij daarna elk jaar opnieuw met zo’n schip mee heeft gevaren. Tijdens een tussenjaar besloot hij als matroos mee te varen op een zeilschip en dat beviel zo goed dat hij besloot om zijn papieren te halen aan de Zeevaartschool en het roer zelf in handen te nemen. "Ik wilde gewoon varen en moest kiezen tussen studeren en varen. De keuze was snel gemaakt," vertelt Hendrik.

Gewoon lekker varen!

Na een aantal jaren als zetschipper gevaren te hebben, realiseerde Hendrik zich dat hij het varen zelf het leukste vond. "Het manoeuvreren en puzzelen met de boten in havens en op het water is gewoon geweldig," vertelt Hendrik enthousiast. Hij deelt een van zijn meest spannende ervaringen waarbij hij met twee jachten door een sluis moest varen in Kornwerderzand. Natuurlijk geniet Hendrik ook van het zeilen zelf. "Als de gasten het leuk vinden, ga ik helemaal los met zeilen. Als zij plezier hebben, heb ik dat ook," voegt hij toe. Na een paar seizoenen voelde Hendrik dat hij klaar was voor een nieuwe uitdaging: zijn eigen schip. En dat schip werd de Avondrood.

Winterklussen: onderhoud en verbeteringen aan boord

Sinds de nieuwe eigenaar het roer heeft overgenomen, is er hard gewerkt aan de Avondrood. Er zijn verschillende keuringen door IL&T doorstaan en alle benodigde papieren zijn behaald. Dit was meteen een goede gelegenheid om het schip van binnen en van buiten goed te leren kennen. Voor komend seizoen staat er een opmerkingenbox in de salon gepland, zodat gasten feedback kunnen geven over mogelijke klussen voor de winter.

Prachtig en uniek: de Avondrood

De nieuwe eigenaar, Hendrik, is helemaal weg van de esthetiek van de Avondrood. De vorm en de manier waarop het schip gebouwd is, spreken hem enorm aan. Met een glimlach vertelt hij over de unieke bouw van het schip, met een vorm die lijkt op een banaan dankzij een hogere kop en kont. Oorspronkelijk was het schip bedoeld voor vrachtvervoer op rivieren, wat heeft geresulteerd in een lange, smalle en lichtgebouwde romp. Deze eigenschappen maken de Avondrood ideaal voor het zeilen op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee, en het droogvallen op het Wad.

Gezelligheid en gemak aan boord

De salon van de Avondrood is knus en warm dankzij het gebruik van merantihout. De ruime keuken met kookeiland, professionele oven en biertap zorgen voor alle gemakken aan boord. De elektrische bediening voor de zeilen, geïnstalleerd aan de hoofdmast, biedt extra comfort tijdens het zeilen. Hoewel er altijd eerst geprobeerd wordt om de zeilen met de hand te bedienen, komt deze elektrische bediening van pas in situaties waar wat extra gemak gewenst is.

Op zoek naar de perfecte bestemming

Op zoek naar de perfecte bestemming voor zijn groepen, staat schipper Hendrik voor een uitdaging. Met 30 slaapplaatsen aan boord krijgt hij vaak school- en kerkgroepen over de vloer. De begeleiders hebben allemaal hun eigen ideeën over wat de ideale zeiltocht inhoudt. De jongeren willen graag actief bezig zijn, maar ook de mogelijkheid hebben om na het zeilen nog even de stad in te gaan.

Middenweg vinden

Hendrik probeert de middenweg te vinden tussen de wensen van de groep en de praktische consequenties van de bestemming. Hij adviseert soms betere alternatieven voor bepaalde vaarroutes, zodat de jongeren niet de hele dag opgesloten zitten. Door afwisseling te bieden, zoals een actieve dag zeilen afwisselen met een dag touwen knopen of zwemmen, zorgt hij ervoor dat iedereen uiteindelijk meer geniet van de reis.

Tips voor het komende zeilseizoen

Voor het komende zeilseizoen heeft Hendrik alvast een aantal plekken op het oog waar het wat rustiger is en waar zijn groepen optimaal kunnen genieten van de natuur en de omgeving. Zo gaat hij graag naar Texel, waar hij in de visserijhaven kan aanleggen en heerlijk kan fietsen.

Ook Harlingen, met de leuke binnenstad en het strand dichtbij, staat hoog op zijn lijstje. Hij wil bovendien meer richting de Randmeren varen, naar Harderwijk en Elburg, prachtige vestingstadjes die hij nog te weinig heeft bezocht. Voor Hendrik is het elke reis weer een avontuur om de perfecte bestemming te vinden waar zijn groepen een onvergetelijke zeilervaring hebben.

Hond vriendelijk schip

Tenslotte wil hij nog kwijt dat honden ook welkom zijn op de Avondrood. Hendrik heeft zelf ook een viervoeter bij zich op het schip. Hij heeft echter begrip voor mensen die last hebben van allergieën en heeft daarom speciale hutten achterin het schip gereserveerd voor hondenliefhebbers.

En de thuishaven van de Avondrood blijft Kampen, een stad waar Hendrik al bekend mee is en waar hij graag naartoe zeilt. “Ik vind die stad geweldig. Het is zo’n mooie stad en je ligt direct aan de winkelstraat”.

Ook een keer meevaren met de Avondrood?

Bekijk de beschikbaarheid van het schip, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden van de Avondrood.

Meer lezen?

Even voorstellen Markus Elber, eigenaar en schipper van de Linde I Vijf leuke activiteiten voor jongeren in Kampen I Een schip is de perfecte groepsaccommodatie I Leuke bestemmingen aan het IJsselmeer I Zo werkt droogvallen op het Wad I De 5 leukste havensteden aan de Friese kust I Favoriete stranden rond het IJsselmeer I Texel op je bucketlist