Routesuggestie I De 5 leukste activiteiten in Harderwijk

Routesuggestie Harderwijk leuke activiteiten

Aan het Veluwemeer en op steenworp afstand van het natuurgebied de Veluwe ligt Harderwijk. Een charmante havenstad met een rijke geschiedenis en een beschermd stadscentrum met vele unieke monumenten, meer dan 50 restaurants en het Dolfinarium dat kinderharten sneller doet kloppen. Deze Hanzestad is een fantastische bestemming en wij hebben een aantal tips voor Harderwijk op een rijtje gezet.

Ontdek Harderwijk te voet

Het centrum van Harderwijk met zijn vele historische monumenten is compact en overzichtelijk. De beste manier om de Grote Kerk, Vischmarkt, het Oude Stadthuis, de haven van Harderwijk en vele andere bezienswaardigheden te ontdekken, is  gewoon lekker te voet. Al slenterend door de vele historische straatjes.

Loop je liever een route met een gids? Dagelijks wandelen de stadsgidsen van Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen door het centrum en vertellen ze allerlei leuke bijzonderheden over het verleden van de stad. Daarnaast kun je ook kiezen uit een leuke themawandeling of kinderwandeling. Kijk voor alle wandelingen en de actuele informatie op de website Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen.

Culinaire hoogstandjes

Harderwijk noemt zichzelf de "Culinaire Hanzestad aan het Veluwemeer". Er zijn meer dan 50 restaurants, dus er is zeker voor ieders smaak iets leuks te vinden. Jullie hebben de keuze tussen rustieke cafeetjes, een heerlijke lunchroom en bijzondere sterrenrestaurants zoals Basilika. Of wat dacht je van een lekker portie verse kibbeling of gerookte paling bij Restaurant de Admiraal? Een typische lekkernij, die je zeker moet proberen tijdens een bezoek aan harderwijk. 

Een andere aanrader is De Ouderwetse Bakkerij. Deze 180 jaar oude bakkerij bakt nog elke dag vers brood en de specialiteit van het huis is de "Zeerbeer". Een soort brood met abrikozen, amandelen, hazelnoten, walnoten en suiker. Het perfecte souvenir.

Het Dolfinarium: leerzaam en leuk

In het Dolfinarium Harderwijk kun je de waterwereld van dichtbij beleven. Ontdek dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden, haaien, walrussen en vele andere zeedieren in het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Als je durft, kun je zelfs roggen aaien!

Neem voor de zekerheid ook jullie zwemkleding mee naar het Dolfinarium. Als je alles gezien hebt, kun je je uitleven op de waterspeelplaats met waterglijbanen voor jong en oud. Heerlijk om toe te kijken hoe de kinderen spetteren, terwijl je zelf ligt te zonnebaden op het gazon en geniet van een verfrissend drankje. Klinkt dat niet als het perfecte familiedagje uit?

Afkoelen op het stadsstrand

Harderwijk heeft ook een stadsstrand dat op slechts een paar minuten lopen van het stadscentrum ligt. Een perfecte activiteit als het lekker weer is en jullie een dagje blijven liggen. Het water is vrij ondiep, waardoor het een geweldige plek is om met de kinderen naartoe te gaan. Je kunt er naar hartenlust zwemmen, volleyballen, zonnebaden of een goed boek lezen en 's avonds genieten van een kleurrijke zonsondergang op het strand.

En, als je wilt, kun je ook naar de strandbar Walhalla. Vanaf het terras heb je een fantastisch uitzicht op de drukte en het water, terwijl je geniet van een drankje of een hapje.

Fietsen op de Veluwe

In het charmante havenstadje zijn tal van mogelijkheden om (elektrische) fietsen te huren en de omgeving te verkennen. Zo is Harderwijk een uitstekend uitgangspunt voor een fietstocht door de bossen en heidevelden van de Veluwe of langs het water. Ontdek de prachtige bossen, uitgestrekte heidevelden, zanderige weiden, schilderachtige meren en nog veel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietstocht naar Elburg?

Ook meezeilen naar Harderwijk op een traditionele zeilboot?

Bekijk ons uitgebreide aanbod of neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen je graag bij het vinden van het perfecte schip. Heb je al een schip op het oog? Ontdek hoe je snel en eenvoudig zelf een schip online kunt boeken.

Meer lezen

Familieuitje organiseren I 5 leuke bestemmingen aan Markermeer I Ontdek vissersdorp Volendam I Bezoek VOC stad HoornLeg aan bij het pittoreske EnkhuizenMaak een tussenstop op de Marker Wadden I Ga lekker uitwaaien op de Waddeneilanden I Is droogvallen op het Wad iets voor jullie I Edam is meer dan alleen kaas