Tophost Ronny Brehler | Ik wil overal wel heen, zolang het maar gezellig is samen

Tophost Ronny Brehler schipper en eigenaar Alliantie

Wie op zoek is naar een onvergetelijke en vooral gezellige zeilbeleving, kan terecht op de klipper Alliantie van schipper Ronny Brehler. Zijn gasten hebben hem, net als de andere Tophosts, beoordeeld met een score van minimaal 4,8 op een schaal van 5 sterren. Hoe doet ‘ie dat toch?

"Ik ben gewoon een heel aardig persoon," lacht Ronny. En oké, het schip speelt natuurlijk ook mee. Er zijn zes douches en zes toiletten aan boord, voor 28 mensen. De gasten staan op verschillende tijden op, dus er is altijd wel een douche of een toilet beschikbaar. Ze hoeven dus niet eerst een half uur in de rij en dat vinden gasten fijn. Dat is alvast het eerste pluspunt.”

De Alliantie is ook om andere redenen een uitermate geschikt schip voor groepen: “Je moet de Alliantie eigenlijk zien als een schoolklassen-schip”, vertelt Ronny. “Ze is echt voor grote groepen gemaakt, met een ruim dagverblijf, ruime gangen en ruime hutten. De sanitaire voorzieningen zijn prima, en we hebben ook aan dek veel ruimte door de verschillende zitkuipen. Bovendien vind ik het belangrijk dat het schip schoon en fris is. Alles wat oud, vies of kapot is, vervangen we zo snel mogelijk.”

Altijd blijven praten

Een ander belangrijk punt om het samen met je gasten leuk te hebben, is volgens Ronny communicatie. “Als de groep aan boord komt, beginnen we met een gezamenlijke bijeenkomst. Dat is een leuk en belangrijk moment, want dan maken we kennis met elkaar en leren we elkaar kennen. Soms doen we dat met een biertje erbij, soms met koffie en thee. Het is in ieder geval altijd gezellig, en naast het kennismaken en het bespreken van de huisregels op het schip, is er ruimte voor plezier en grapjes.”

Dit is ook het moment waarop we de verwachtingen bespreken, zodat we een vaarplan kunnen opstellen dat het meest passend is voor de groep van dat moment. Want het varen doe ik echt voor de groepen, het maakt mij niet uit waar we heen gaan. Ik ben in alle havens al duizend keer geweest.”

“Ik wil bij iedere groep graag weten of ze vooral komen om te feesten, te relaxen of te zeilen. Dat maakt nogal uit, want een groep die komt om feest te vieren, kan ik beter naar Enkhuizen laten zeilen dan dat ik het schip ergens voor anker leg.” “Al die verschillende wensen maakt het voor mij ook uitdagend, want iedere groep is anders en heeft zijn eigen behoeften en ideeën. Bovendien hebben veel groepen geen idee van de mogelijkheden; die willen het liefste heel Nederland rond in vijf dagen. Sterker nog, sommige groepen denken dat je in een weekend wel een rondje Nederland kunt doen”, vertelt Ronny grinnikend. “Maar die vergissen zich toch wat in de afstanden en tijden. Dus dan moeten we wat aanpassen in het programma.”

Zonder kennis van zaken kom je nergens

“Als je mensen zelf een schip zou geven om mee rond te varen, dan zouden ze waarschijnlijk een rotweek hebben. Nou ja, misschien geen rotweek, maar de meeste mensen hebben natuurlijk geen kennis van zaken. Dus dan kunnen ze zichzelf klemvaren vanwege de wind, of ze halen een haven niet. Nou, dan sta je daar toch ook sneu: ben je vijf uur aan het varen, kom je aan, is alles dicht. Of ze hebben geen boodschappen bij zich, en geen idee van de regels op het water of in de havens.”

“Er komt meer bij kijken dan de meeste gasten zich realiseren. Dus het is best een uitdaging om een week zo samen te stellen dat de gasten een topweek hebben, en dat achter de schermen alles goed geregeld en veilig is. Daarom ben ik ook zo blij met mijn matroos. Die is echt van toegevoegde waarde voor mij, ook in het contact met de gasten.”

Van jongs af aan op het water

De gasten zijn bij Ronny in goede handen, want voor hem heeft het varende leven allang geen geheimen meer. “Ik ben opgegroeid met water. Mijn ouders en grootouders hadden boten en toen ik wat ouder werd, kreeg ik ook boten: roeibootjes, motorboten en zeilboten. Ik ging bij de zeeverkenners en daar zeilde ik mijn eerste wedstrijden.

Hoe ouder ik werd, hoe groter de boten ook werden en uiteindelijk kwam ik op de chartervloot terecht, eerst als matroos en later als schipper. In die tijd heb ik veel dingen gezien die ik anders wilde; die beter, makkelijker of leuker konden. Daarom dacht ik na 18 jaar varen op schepen van anderen ‘ik koop een eigen schip, dan kan ik het precies zo doen als mijn gasten en ik het willen.”

Veiligheid staat bovenaan de prioriteitenlijst

Al vanuit zijn jeugd is veilig handelen en je schip goed onderhouden er met de paplepel ingegoten. Daarom is de veiligheid van de gasten ook een thema waar Ronny serieus werk van maakt. De hele winter is hij bezig geweest met talloze kleine reparaties en hij heeft zijn houten giek en kluiverboom vervangen door een stalen variant. Alle keuringen zijn weer geweest, en het schip is van top tot teen goedgekeurd.

“Kijk”, zegt Ronny stellig, “veiligheid gaat vooral over onderhoud. Dat mag absoluut niet te wensen overlaten. Wij controleren dagelijks de tuigage en bij twijfel vervangen we de betreffende onderdelen. Daarnaast kijken we goed naar wat de groep aankan en op basis daarvan maken we keuzes over de zeilsettingen en over de koers die we gaan varen.”

“De Alliantie is dus een goed onderhouden en een veilig schip. Daar ben ik trots op. Ik vind het hartstikke mooi dat wij onze gasten een geweldige tijd kunnen geven en dat ze positieve herinneringen overhouden aan hun tocht! Daarom zijn wij ontzettend blij met deze award en zijn we de gasten dankbaar dat ze zulke positieve recensies hebben geschreven!”

Ook een keer mee zeilen met de Alliantie?

Bekijk de Alliantie, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden van een uitje op de Alliantie.

Meer lezen?

Tophost Maarten van Nieuwland Zorg met Vlijt I Heb je meegevaren met een Tophost? I Tophost Jeroen Valk van de Vriendschap I Even voorstellen: Markus Elber, schipper op de Linde I Handige inpaklijst voor weekendje weg I Leukste havensteden aan Friese kust I Familie weekend op een schip I Tips voor organiseren familie uitje I Zo ziet een dagindeling met een groep jongeren er uit