Schippers bruine vloot worden onderdeel van Immaterieel Erfgoed Nederland

Schippers bruine vloot Immaterieel Erfgoed

Op 20 maart 2024 worden de schippers van de bruine vloot officieel opgenomen in de landelijke Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Naast o.a. draaiorgels en melkbusschieten krijgen nu ook de schippers van de bruine vloot de erkenning die ze verdienen. Deze opname draagt niet alleen bij aan het behoud van deze prachtige schepen, maar ook aan de toekomst van dit bijzondere beroep.

Wat maakt het beroep van schipper zo uniek?

Met een ongeƫvenaarde passie voor het schip, het zeilen en de prachtige omgeving waar ze doorheen varen, beschikken deze schippers ook over specialistische kennis van het schip, nautische vaardigheden, meteorologie, geografie en natuur. Ze delen deze kennis graag met de volgende generatie en met de gasten die meevaren op de historische schepen.

Maar wat is immaterieel erfgoed eigenlijk?

Bij immaterieel erfgoed kun je denken aan tradities, gebruiken, kennis en vaardigheden die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het zijn manieren van leven, feesten, ambachten en rituelen die een gemeenschap kenmerken en hun identiteit bepalen. Dit erfgoed is niet tastbaar zoals gebouwen of voorwerpen, maar zit in de hoofden en harten van mensen. Voorbeelden hiervan zijn het maken van klompen, papierscheppen, poffertjes bakken, het lanceren van de paardenroeireddingboot op Terschelling, maar ook belangrijke evenementen zoals Koningsdag en de Wandelvierdaagse in Nijmegen. Het is van groot belang om immaterieel erfgoed te behouden en te beschermen, zodat het niet verloren gaat.

Over de bruine vloot

De bruine vloot, een verzamelnaam voor de prachtige historische zeilschepen die dagtochten en meerdaagse vaartochten maken met gasten aan boord, bestaat uit ongeveer 400 schepen. Deze schepen varen voornamelijk op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee en vormen een uniek onderdeel van ons maritiem erfgoed.

Met de opname van de schippers van de bruine vloot in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland wordt hun passie en vakmanschap erkend en gewaardeerd als een waardevolle bijdrage aan onze cultuur en geschiedenis.

Ook meezeilen met een schip uit de bruine vloot?

NAUPAR heeft al meer dan 50 jaar ervaring in het organiseren van uitjes op traditionele zeilschepen. Bekijk de verschillende schepen, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden van een uitje op een van de schepen uit de bruine vloot.

Meer lezen?

De geschiedenis van de chartervaartTips voor organiseren uitje I Verschillende typen schepen I Zo bepaal je een mooie route I Wat is een Tallship I Zeemansknopen aan boord I Hoe kies ik het juiste schip? I 5 bestemmingen buiten de gebaande paden