Tophost Zippi Rinnen | Er is genoeg stress in de wereld; op de Allure kunnen mijn gasten zich ontspannen en volledig zichzelf zijn

Tophost Zippi Rinnen Allure

Buiten het vaarseizoen ligt schipper Zippi met de klipper Allure in Zwartsluis. Hier liggen meerdere schepen uit de vloot van NAUPAR. Onder de schippers heerst een groot gevoel van saamhorigheid. Ze helpen elkaar waar nodig en hebben het heel gezellig samen.

‘Klaar staan voor een ander, dat zit gewoon in mij’, vertelt Zippi, ‘zo ben ik opgevoed. Ik ben in een generatiehuis opgegroeid. Wij woonden met mijn ouders, mijn oma’s en opa in één huis. We hadden wel allemaal een eigen verdieping, een eigen appartement, maar we woonden onder één dak. Zo konden we makkelijk zorgen voor elkaar. Mijn opa en oma hebben twee oorlogen meegemaakt en zij hadden heel erg de instelling: ‘als je samenwerkt en er bent voor elkaar, dan is de kans op overleven groter.’ Die ‘we moeten het samen doen-mentaliteit’ heb ik dus van jongs af aan meegekregen. Van mijn grootouders, maar ook van mijn ouders. Mijn moeder gaf les en ze stond altijd klaar voor kinderen die het moeilijk hadden. Mijn vriendjes en vriendinnetjes waren ook altijd welkom.’

Vertrouwen geven en van betekenis zijn voor een ander

‘Voor mij is het dus de normaalste zaak van de wereld om klaar te staan voor anderen. Ik heb ook nog steeds contact met maten (matrozen) die in het verleden met ons meevoeren. Soms heb ik ook wel wat ‘moeilijkere’ maten aan boord gehad, die wat hulp nodig hadden om op te starten. Maar na een tijdje zag ik dan vaak een hele mooie, positieve verandering. Als je iemand vertrouwen geeft, kun je echt wat betekenen in het leven van een ander. Ik vind ook dat je zoveel terugkrijgt als je iets voor een ander doet. In ieder geval een blij gevoel en veel gezelligheid!’

‘In het contact met mijn klanten sta ik er net zo in. Dat is denk ik een van de redenen dat ik klanten heb die als kind al meevoeren en die nu als volwassene nog terugkomen. En als er een nieuwe groep aan boord komt, kijk ik altijd eerst wat goed is voor die groep. We volgen dus geen standaardprogramma, want sommige dingen werken voor de ene groep prima en voor de andere groep helemaal niet. Met jongerengroepen heb ik ook het liefste dat de leraren zich een beetje terughoudend opstellen. Dan krijgen de jongeren de kans om zichzelf van een hele andere kant te laten zien. En dat is soms voor de leraren ook heel verrassend.’

Inschatten wat een groep nodig heeft

‘We staan heel dicht bij de groep. Daar moet je wel een beetje mee oppassen, want we zijn natuurlijk geen onderdeel van de groep. Maar het is veel praten, veel luisteren en goed observeren hoe er gereageerd wordt. We kijken naar de leeftijd van de kinderen. En op de eerste dag kijken we vaak ook heel goed naar hoe de kinderen aan dek zijn: zijn ze enthousiast, heel druk, kunnen ze lang zeilen of moeten ze wat kortere dagen maken? Past een museumbezoek bij ze, of doen we ze een groter plezier met een voetbalveldje? En we kijken natuurlijk naar wat er vanuit school mag. Maar ik vind vooral dat de kinderen én de leraren moeten kunnen ontspannen tijdens de reis. Het mooie is ook dat de ‘moeilijke kinderen’ dan ineens niet meer zo moeilijk blijken te zijn. Maar dat lukt alleen als ze kunnen ontspannen.’

Inspelen op de specifieke behoeftes van de groep

‘Ik heb ook wel eens een groep gehad waarmee ik in Stavoren ben blijven liggen. De hele week. Dat vonden ze heerlijk, er was een strandje in de buurt en een voetbalveldje, en de kinderen konden de hele dag zwemmen, voetballen en lekker relaxen op het dek. Nou, prima toch, dan blijven we lekker de hele week liggen, gaan we niet zeilen. Als dat het beste is voor de groep, dan is de keuze gauw gemaakt. Het fijnste vind ik het als groepen aan het einde van de week aangeven dat ze zich zo lekker thuis hebben gevoeld.’

‘Als het kan, ga ik ook graag een nachtje ankeren met een groep. Dat is zo’n mooie ervaring voor kinderen. En voor de docenten ook, hoor. Ankeren veroorzaakt dat hele ontspannen ‘hèhè-gevoel’. Ik doe dan alle lichten uit en dan hang ik bijvoorbeeld in de kuip kleine lampionnetjes op. Dat is supergezellig en geeft een hele bijzondere sfeer. Gitaar erbij, lekker BBQ’en, heerlijk. En dan ’s nachts de stilte ervaren. Dat kennen jongeren uit de stad niet. Veel volwassenen ook niet, trouwens. Speciaal hiervoor heb ik op een gegeven moment nieuwe accu’s in het schip gezet, zodat de generator niet de hele nacht hoeft te draaien als ik geen walstroom heb; anders is het ’s nachts nog niet stil.’

‘Bij schoolgroepen zie ik steeds vaker dat de jongeren hun mobiel niet mee mogen nemen. De eerste dag of twee dagen vinden ze dat soms nog jammer, maar daarna geeft het heel veel rust. Ik vind het altijd leuk dat ze dat dan zelf ook ervaren en eigenlijk heel prettig vinden. Je ziet ook dat ze dan ineens hele andere vormen van vermaak zoeken: ze gaan bijvoorbeeld weer bordspelletjes doen.’

Aan boord van de Allure mag iedereen zichzelf zijn

‘Gasten worden voor een weekend of een week onderdeel van mijn leven. Ze hoeven hier niet op hun tenen te lopen en kunnen gewoon lekker doen en laten wat ze willen. En mijn schip is heel ruim. Ik heb ook aan dek twee zithoeken, dus mensen kunnen op verschillende plaatsen zitten, en die ruimte geeft ook een gevoel van comfort.’

‘Weet je, ik heb wel eens een ‘rampweek’ gehad met gasten. Niet vanwege de gasten, want het was een ontzettend leuke groep, maar alles ging mis: Het grootzeil ging stuk, er ontstond een probleem met de stroom en er gingen nog een aantal dingen mis. Maar wij hebben ons uiterste best gedaan om het allemaal zo snel mogelijk op te lossen en om onze gasten goed op de hoogte te houden. Het mooie is dat we uiteindelijk toch een fantastische review hebben gekregen van de groep. Ze hadden het enorm naar hun zin gehad en het heel erg gewaardeerd dat we zo ons best hadden gedaan om alles op te lossen. Écht contact met je gasten maakt zoveel goed.’

Superleuk, maar intensief

Als de groep er is, vind ik het leuk en gezellig. Maar het schakelen tussen groepen is soms wel intensief. Je hebt een week veel met mensen opgetrokken en een band met ze opgebouwd. Aan het einde van de week moet je ze loslaten en weer ruimte in je hoofd creëren voor een nieuwe groep. Dus je moet vaak loslaten en weer opnieuw beginnen. Nou ja, dat is ook wel een goede les voor het hele leven.
De meest indrukwekkende groep waarmee we jaarlijks varen, is denk ik de Wesermünder Flotte. Het is een grote Duitse groep, die bestaat uit honderden kinderen van een jaar of twaalf. Vorige keer waren het zelfs 680 kinderen, verdeeld over 24 schepen! En reken maar dat het een imposant gezicht is als we met zoveel schepen komen aanvaren!

Havens bellen ons tegenwoordig zelf al om te vragen wanneer we komen. Dan maken ze de haven voor ons vrij. En de snackbars in de havens waar we aanleggen, kopen extra in, want deze hoeveelheden hebben ze natuurlijk niet op voorraad. Superleuk altijd, deze week!

Ook eens meevaren op de Allure?

Als u een dag, weekend, of misschien wel een week wil meevaren op de Allure, dan kan dat natuurlijk. Schipper Zippi staat voor u klaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan, of bel een van onze medewerkers. Zij adviseren u graag over de mogelijkheden met de Allure.

Gerelateerde pagina's

Tophosts 2023Winnaars Tophost 2019 I Kim en Rianne van de Grietje I Luca van de Hester I Lucas Knol schipper PelikaanAlles is bijzonder aan de Zorg met Vlijt I Karel Hoeksma, schipper Klundert26 I Tophosts 2019 I Tophosts 2018 I Bedrijfsuitje organiseren I Uitje met familie en/of vrienden organiseren I Meest afwisselende schooluitje I NAUPAR sponsort gratis lesmateriaal over microplastics voor scholen