Marker Wadden I Een uniek herstelnatuurproject: in het Markermeer

Marker Wadden een uniek herstelnatuurproject: in het Markermeer

Ben je al bekend met de natuureilanden in het Markermeer, genaamd de Marker Wadden? NAUPAR vertelt je graag meer over dit bijzondere project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer.

De problemen van het Markermeer

Met de aanleg van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad (in 1976), is het Markermeer ontstaan. Inmiddels beschikt het Markermeer over weinig tot geen natuurlijke oevers. Ook is het Markermeer niet meer verbonden met de zee of een rivier, wat het voorheen wel het geval was. Gevolg: op de bodem ligt een dikke laag slib die schadelijk is voor het bodemleven. Daarnaast woelt het slib van de bodem bij harde wind op en dat zorgt er voor dat de vis- en vogeltoestand flink achteruit is gegaan.

Het project "Marker Wadden"

Met het project "Marker Wadden" wordt de verstikkende slibdeken omgetoverd tot een natuurlijk wetland. Hoe? Door de sliblaag van de bodem te verwijderen en te gebruiken om een voedselrijk wetland te creëren. Ook worden er diverse eilanden in het Markermeer aangelegd en rondom deze eilanden zullen langzaamaan vanzelf oevergebieden, rietvelden en luwtegebieden ontstaan. De aanleg van de Marker Wadden zorgt dus voor nieuwe eilanden en oevers én voor een herstel van het natuurlijke evenwicht onder water.

Begin 2016 is het project van start gegaan. Men is toen begonnen met de aanleg van vijf eilanden. Inmiddels zijn er zevben eilanden. Vanuit de lucht zijn de contouren vande eerste eilanden duidelijk zichtbaar.

Benieuwd wat je inmiddels op de Marker Wadden kunt doen?

Er zijn diverse wandelroutes met totaal 12 km aan wandelpaden, drie vogelobservatiehutten, een 12,5 meter hoge uitkijktoren de Steltloper en een recreatiestrand van bijna een kilometer lang. Op de eilanden zijn al meer dan 180 verschillende vogels en 127 verschillende plantensoorten gespot. Bekijk onderstaande video voor een impressie van de Marker Wadden:

 

Wil je dit unieke natuurherstel project bezoeken?

De nieuwe eilandengroep kun je alleen met een schip bezoeken. NAUPAR biedt twee verschillende arrangementen naar de Marker Wadden:

  • De Marker Wadden Expeditie individueel, voor families, vrienden, alleenstaanden en kleine groepen (tot 12 personen). Met dit arrangement varen jullie mee op een traditioneel schip naar de Marker Wadden. Je kunt het arrangement direct online boeken, de data van het komende jaar zijn al bekend.
  • De Marker Wadden Expeditie voor groepen vanaf 12 personen. Met dit arrangement varen jullie exslusief op een traditioneel zeilschip naar de Marker Wadden. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens werkdagen direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Wandelen op de Marker Wadden I Vogels kijken op de Marker Wadden I De Marker Wadden bezoeken met kinderenActiviteiten op de Marker WaddenNAUPAR is gastheer van het landschap5 bestemmingen waar je de drukte kunt vermijden I Leukste weekendjes weg I Zomervakantie met familie in Nederland I Artikel Columbus Travel magazine over de Marker Wadden