Zeilen over het IJsselmeer om een nieuwe koers in je leven te bepalen

Duitse hospice vereniging Neuwied aan bord

De Duitse Hospicevereniging Neuwied bracht met vijftien mensen een lang weekend door op het traditionele zeilschip Pouwel Jonas. Vanuit Lelystad vertrokken ze: een paar gezinnen en een team van rouwbegeleiders. Het doel van deze bijzondere reis was om de gezinnen te helpen het verlies van een ouder te verwerken en ze te helpen om letterlijk een nieuwe koers te uit te zetten.

Retraite op een zeilschip

"Dit jaar vieren we een jubileumjaar, daarom wilden we de families meenemen op een heel bijzondere reis", zegt Beate Christ, een van de reisgenoten van de Hospicevereniging Neuwied. “We wilden dat elk gezin zijn eigen retraite aan boord had en de Pouwel Jonas leende zich daar uitstekend voor.”

De groep ging donderdagavond aan boord en gebruikte de avond om in alle rust bij te komen en het zich gemakkelijk te maken op het schip. Vrijdag zeilden ze naar Hoorn, daarna in het weekend door naar Volendam en uiteindelijk terug naar Lelystad. De groep had tijdens de reis winderig zeilweer - ideaal, aangezien zeilen een belangrijke activiteit binnen het programma was.

De charismatische havensteden aan het IJsselmeer

Beate Christ is erg enthousiast over de uitstapjes naar de havensteden Hoorn en Volendam. “Het zijn prachtige plekken. Vooral Volendam vonden we leuk. Ideaal om een stukje te kuieren of om iets lekkers te eten, zoals de typisch Hollandse poffertjes! En wat ook leuk was, bij aankomst gingen we niet direct de haven van Volendam in, maar zijn we eerst een stukje ervoor voor anker gegaan. Hierdoor konden de gezinnen met kajaks het water op en peddelen naar Volendam. Dat was voor iedereen erg leuk!”

Samenwerking en groepsbinding

Tijdens de zeiltocht werd veel aandacht besteed aan het ‘community-aspect’. Zo was er op een avond een barbecue aan boord, wat een gezellige avond opleverde waarbij de gezinnen elkaar beter leerden kennen. De families hadden ook tijd om de havensteden op eigen gelegenheid te verkennen en ze konden zich terugtrekken in hun (grote) hutten. Beate Christ geeft echter aan hoe de groep elkaar tijdens de reis juist heeft gevonden en zich daardoor heeft ontwikkeld. “De families leerden elkaar pas kennen tijdens de reis. Maar het is indrukwekkend hoe snel ze tot elkaar kwamen. Dit was voor ons overigens ook een extra reden om een zeiltocht te maken. Je kunt namelijk niet alleen zeilen, soms heb je hulp nodig bij het hijsen van de zeilen, of bij iets anders. Net als in het echte leven.”

De groep zorgde zelf voor de catering aan boord. “De taakverdeling kwam bijna automatisch tot stand. Zo stond de een altijd vroeg op en zette voor iedereen koffie terwijl de ander de ontbijttafel klaarmaakte. Voor elkaar zorgen was een hele fijne ervaring die ons ook dichter bij elkaar heeft gebracht en voor iedereen goed voelde. We zijn een team geworden en hebben geleerd dat je als team zoveel meer kunt bereiken, ook als er iemand ontbreekt.”

Tijd voor rouwverwerking

Er waren ook enkele rouwbegeleiders aan boord. Van hen leerde de groep bijvoorbeeld de ‘magische knoop’: een knoop die geïnspireerd is op de zeemansknoop en die heel stevig is en tegelijkertijd heel makkelijk losgemaakt kan worden. Het doel van deze oefening was om te leren dat de 'draad van het leven' soms in de knoop raakt, het lijkt onmogelijk om te ontwarren, maar lukt uiteindelijk wel en vooral samen."

Als gezamenlijke ‘eindopdracht’ konden de families papieren bootjes te water laten waarop ze hun wensen voor de toekomst schreven of afscheid namen van hun geliefde. "De loop van het leven resetten - waar is dit beeld duidelijker dan op een zeilschip?"

Goed contact met de bemanning

Ook over schipper Markus en stuurman Ronja is Beate Christ zeer tevreden. “Beiden waren erg aardig en ze hielden rekening met de wensen van de groep. Tijdens de reis bespraken ze regelmatig wat voor ons belangrijk was en ze zochten voortdurend naar mogelijkheden om onze wensen te realiseren. Ze hadden ook een goede band met de kinderen. Die mochten vaak aan het roer staan en ondertussen beantwoordden Marcus en Ronja geduldig al hun vragen.”

Een prachtige, intensieve en leerzame reis

Gevraagd naar het hoogtepunt van de reis, vindt Beate Christ het moeilijk om een keuze te maken: “Eigenlijk was de hele reis een hoogtepunt!” legt ze uit. “Zeilen was onze prioriteit, en dat hebben we gelukkig veel kunnen doen. De kracht van de natuur voelen, aangedreven worden door de wind, dat is een heel bijzondere ervaring.”

Ze adviseert andere zeilgroepen om vooral te genieten van hun tijd op het water. “Het is gewoon een prachtige en unieke ervaring. Wil je steden zoals Hoorn of Volendam ontdekken, dan kun je dat gemakkelijk te voet doen. Het IJsselmeer en de IJsselmeerkust heeft zoveel moois te bieden! Er zijn nog veel meer kleine havensteden, die eigenlijk allemaal wel de moeite van een bezoek waard zijn.”

Meer informatie over een zeiltocht met NAUPAR

Wil je ook met een groep zeilen op het IJsselmeer, Markermeer of de Waddenzee? Bekijk ons uitgebreide aanbod of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij weten welk schip en welke bestemmingen het beste bij jullie wensen en behoeften passen.

Meer lezen?

Hoe kies ik het juiste schip I Routesuggestie Volendam I Tips voor organiseren uitje op een schip I Vijf bestemmingen waar je de drukte kunt vermijden I Droogvallen op het Wad I Maak je zeiltrip leuker met deze handige apps I Favoriete stranden aan het IJsselmeer