Klantervaring: Zeilen op een imposant schip en overnachten in historisch Hoorn

Klantervaring Willem Barentsz Bedrijfsuitje Astrimex  met klanten en leveranciers

Bij Astrimex, een groothandel voor systeemplafonds en -wanden, hadden ze het idee opgevat om met klanten en leveranciers een paar dagen de rust op te zoeken. Lekker er tussenuit, tijd om elkaar te leren kennen en de onderlinge relaties te versterken.

Na enig overleg met NAUPAR was de keuze gevallen op de imposante topzeilschoener Willem Barentsz. Hierop was ruimte genoeg voor de dertig gasten, zodat iedereen ook de mogelijkheid had om af en toe even alleen te zijn of ergens met een klein groepje te zitten.

Om extra rust en privacy te waarborgen, was ervoor gekozen om niet op het schip te overnachten. “We wilden wel meerdere dagen weg, maar niet overnachten op een schip. Op de meeste schepen moet je met meerdere mensen een hut delen en wij hadden klanten met hun partners uitgenodigd. Dus we dachten, ‘dan is het niet zo handig als je met zes mensen op een kamer ligt.’ Bovendien wisten we natuurlijk niet van tevoren wat voor weer het zou worden, en met regen vonden we het fijn om het comfort van een hotel hebben,” vertelt Pim Geerdes, marketingmanager van Astrimex.

Puur genieten tijdens de overtocht

Het schip werd dus ingezet als vervoersmiddel en niet als accommodatie voor de nacht. Vanuit Lelystad voer het gezelschap naar de pittoreske haven van Hoorn. Volgens Pim was het een heerlijke tocht: “We genoten van het lekkere weer en de rust die je ervaart tijdens zo’n tocht. Dat is echt een voordeel van een schip; je kunt (en je hoeft ook) niets anders doen dan relaxen en samenzijn.”

Vanaf de haven was het een klein stukje lopen naar de twee hotels waarover de gasten verdeeld waren. Een deel van de groep ging gelijk gezellig samen op het terras zitten en anderen namen even rust op hun hotelkamer. Om 19.00 kwam iedereen weer bij elkaar in het restaurant waar voor het diner was gereserveerd.

De hele middag en avond waren op die manier ingericht op rust en ontspanning: “Je kan wel een heel programma bedenken en dat helemaal dichttimmeren, maar wel wilden ook rust creëren. Zodat er ruimte zou zijn voor ontspanning en tijd voor elkaar”, vertelt Pim.

Relaties versterken en nieuwe mensen leren kennen

Het schip als ‘dag-accommodatie’ beviel heel erg goed: “Zo’n uitje op een schip versterkt de onderlinge relaties met onze klanten en leveranciers. Als je een aantal dagen met elkaar hebt doorgebracht, heb je elkaar beter leren kennen en dan neem je daarna makkelijker contact met elkaar op. Bovendien is het een hele leuke manier om klanten die ik nog nooit gezien had, voor de eerste keer te ontmoeten. En handig, want je kunt nu gelijk heel veel nieuwe klanten in een keer ontmoeten.”

“Daarnaast”, vertelt Pim verder, “is het voordeel van een schip dat je er niet af kunt. We zijn ook wel eens in de Ardennen geweest en dan trokken mensen zich terug op hun kamer, of ze gingen niet mee met de geplande activiteiten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling als je een uitje organiseert met als doel om de onderlinge relaties te versterken. En op een schip ben je er gewoon. En als organisator zie je ook gelijk of mensen veel alleen zitten, en dan kun je wat tijd besteden aan diegene.”

Voor Astrimex was dit niet de eerste keer dat er een uitje voor relaties georganiseerd werd. Ze doen dat vaker. Niet altijd voor een paar dagen, soms gaan ze ook gewoon samen naar een voetbalwedstrijd. Ook uitje op een schip was niet de eerste keer, maar de tocht tussen Lelystad en Hoorn beviel ze heel goed, omdat het vaargebied zo centraal in Nederland ligt: “We hebben ook wel eens met skûtsjes gezeild in Friesland, maar dat is minder handig voor mensen die in Zeeland of Limburg wonen. Voor hen is het dan toch wel een heel eind om naar Friesland te komen.”

Alles geregeld bij NAUPAR, handig!

En, wat Pim ook erg goed beviel, was de mogelijkheid om via NAUPAR alles in een keer te kunnen regelen. “Want,” zo vertelt Pim, ik wilde het schip, de lunch en de borrel allemaal bij een partij kunnen neerleggen. Er waren ook wel partijen waarbij je alles apart moest regelen, maar daar had ik helemaal geen zin in. Dan blijf je bellen en regelen. Dus dit was veel handiger en overzichtelijker. En het was goed geregeld! Toen we aan boord kwamen, was er koffie met iets erbij, tussen de middag een lunch en later op de middag nog hapjes en een drankje. Wij hoefden alleen maar aan boord te gaan en te genieten.”

Kortom, het waren een paar geslaagde dagen, waarin nieuwe verbindingen zijn gemaakt en bestaande relaties zijn versterkt. Precies zoals de bedoeling was.

Ook een keer meevaren met klanten en leveranciers?

Bekijk de Willem Barentsz of andere schepen of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden van een bedrijfsuitje op een traditioneel zeilschip.

Meer lezen?

Je verjaardag vier je op Willem Barentsz I Met je collega’s naar de Marker Wadden I Mannenweekend: Zeilen, BBQ en stappen I Tips voor organiseren uitje I Zo organiseer je een event I Bedrijfsuitje met impact I Met het Foodbook maak je je dag op het water compleet! I Bedrijfsuitje en BBQ op Willem Barentsz I Internationale verbroedering op de Soeverein I De Zuiderzeeroute fietsen en varen op de Soeverein