Zwitserse studenten maken op een zeilschip een architectuurreis door Nederland

Zwitserse studenten maken architectuurreis in Nederland op zeilschip

Dat de schepen bij NAUPAR voor de meest uiteenlopende doeleinden verhuurd worden, bleek een paar weken geleden maar weer: een aantal Zwitserse studenten scheepten, samen met hun docenten, in op het ‘t Wapen fan Fryslân. Het schip was hun onderkomen én vervoersmiddel, tijdens de studiereis die langs een aantal architectonische Nederlandse hoogstandjes ging.

In overleg met de schipper deden zij Amsterdam, Enkhuizen, Lelystad, Almere en de Marker Wadden aan. Rotterdam stond eigenlijk ook op het verlanglijstje, maar dat was moeilijk te bereiken, ondanks de enorme haven die deze Nederlandse metropool heeft. Door de binnenwateren kan het grote schip met zijn hoge masten niet, en om nou tussen de zeecontainers door over de Noordzee te laveren, ging de schipper net een brug te ver.

Het maakbare landschap van Nederland

Maar dat ze niet aan Rotterdam toe kwamen, maakte voor het programma niets uit. De studenten en hun docenten hebben optimaal genoten van de reis. Voor de studenten, die zijn opgegroeid in de Zwitserse bergen, is zeilen over het IJsselmeer en het Markermeer een bijzondere ervaring. En het Nederlandse landschap is in architecten-ogen veel unieker dan wij ons realiseren. Daan Koch, docent en begeleider van de studiereis vertelt hierover enthousiast: ‘Het Nederlandse landschap is dynamisch en maakbaar. Zwitserse studenten komen uit de bergen. Dat is een zwaar, hard en monumentaal landschap, waar je eigenlijk weinig mee kunt, qua architectuur. Ik wilde mijn studenten het Nederlandse landschap laten zien, waar grote delen van het land onder zeeniveau liggen. Dat is geen natuurlijke situatie en het beïnvloedt de architectuur van een land.’

‘Op een andere plek leer je veel meer van je eigen thuis, dan wanneer je thuis blijft’

Almere en Lelystad zijn in dat kader dus hele interessante steden om te bezoeken. Op een plek waar vijftig jaar geleden alleen nog maar water was, zijn nu twee steden verrezen. En ook de Marker Wadden zijn, als je het zo bekijkt, een wonderlijk landschaps-architectonisch project: vijf nieuwe eilanden, die zijn gemaakt van het slib van het Markermeer, om de flora en fauna in het gebied weer gezond en divers te maken. We realiseren het ons misschien niet zo, maar Nederlanders zijn meesters in het creëren van landschappen. Al eeuwen zetten we het land naar onze hand en voor studenten die uit een land komen waar het landschap al eeuwen onveranderlijk vast ligt, is dat een bijzondere gewaarwording.

Ervaar de schaal van een land

De keuze voor een schip was voor docent Daan Koch ook een hele bewuste keuze. Natuurlijk had hij ook voor een aantal hotels in Amsterdam en omgeving kunnen kiezen, maar dat zou niet hetzelfde effect hebben gegeven: ‘Ik wilde mijn studenten de schaal van het landschap meegeven. Hoe staan wij in verhouding tot het landschap. Als je in de bergen staat, voel je je heel klein. Maar als je een plaatje van bergen op de wand projecteert, dan voel je die grote schaal van de bergen niet. Het nietige gevoel blijft uit. Dus ik wilde dat mijn studenten zouden voelen wat het betekent om vrij op het water te zijn. De schaal van het IJsselmeer, ten opzichte van jezelf.

''Bovendien'', zo doceert Daan verder, ''moet je je ook realiseren dat de Nederlandse architectuur enorm beïnvloed is door de scheepsbouw. Goede boten maken is moeilijk, maar Nederlanders zijn van oudsher een zeevarende natie en bouwen dus al eeuwen hele goede schepen. Daarvoor zijn goede ambachtslieden nodig, die hout kunnen bewerken en buigen tot een goed schip dat een flinke storm kan trotseren. Deze ambachtslieden hebben hun stempel op de architectuur gedrukt. Denk bijvoorbeeld aan de Amsterdamse School-stijl, hierin zie je kenmerken terug van de scheepsbouw. Je ziet daarin fantastische details in vensters, trappen en deuren, die mede gemaakt konden worden omdat er zulke goede (scheeps)ambachtslieden in Nederland waren. Daarnaast is het schip zelf interessant: hoe elk hoekje benut wordt, hoe je zoveel mogelijk bedden in een kleine ruimte kwijt kunt.''

De studenten en hun docenten zijn ondertussen weer terug in Zwitserland, maar Daan Koch kijkt terug op een ontzettend geslaagde reis. Ze hebben allemaal genoten, van de architectuur, maar ook van het verblijf op het schip. Tijdens het zeilen konden ze ontspannen, uitkijken over IJsselmeer, genieten van de wind, de vogels en het uitzicht. En de studenten die nog energie overhadden, mochten helpen met het hijsen van de zeilen. En dat was weer een ervaring apart, want honderden vierkante meters zeil trek je niet zomaar even naar de top van de mast!

Ook Nederland van een andere kant ervaren en een schip huren?

Ben je op zoek naar een bijzondere locatie voor jullie studiereis, schoolkamp, bedrijfsuitje of relatiedag? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met onze collega’s. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Vijf leuke activiteiten voor jongeren in Kampen I Een schip is de perfecte groepsaccommodatie I Zes leuke bestemmingen aan het IJsselmeer en Markermeer I Zo werkt droogvallen op het Wad I De 5 leukste havensteden aan de Friese kust I Favoriete stranden rond het IJsselmeer I Leuke activiteiten op Terschelling I Dit kun je doen op de Marker Wadden