Trouwen op een schip I Bijzondere tradities

marker-bruidschoenen

Versierde klompen als huwelijksaanzoek, de bruid over de drempel dragen of een cent in de linkerschoen. Tradities rond het huwelijk veranderen door de tijd, maar veel tradities zijn nog steeds springlevend en erg leuk om te gebruiken tijdens jullie huwelijksdag. We noemen er een paar.

Bruidsklompen op Marken

Een verliefde zeeman uit Marken gebruikte vroeger zijn beste houten klompen als huwelijksaanzoek. Hij versierde de houten klompen met de mooiste motieven tijdens zijn lange zeereizen en schonk deze bij terugkomst in de haven aan het meisje van zijn dromen. Droeg ze de klompen, dan accepteerde ze het huwelijksaanzoek en kon iedereen het zien. Ze bleef de klompen dragen tot op de huwelijksdag. Daarna verdwenen de huwelijksklompen naar de pronkkamer en brachten ze geluk.

Deze traditie werd zo’n 100 jaar geleden in Marken geïntroduceerd. En in Twente kennen ze deze traditie ook en spreken ze bijvoorbeeld nog van de zogeheten 'klompenmarkt’ wanneer een vrouw de wettelijke leeftijd heeft bereikt om te trouwen.

Over de drempel

Een andere traditie is het over de drempel dragen van de bruid. Veel vrouwen woonden vroeger voor ze gingen trouwen nog in het ouderlijk huis. Door de bruid op te tillen en haar over de drempel te dragen, werden boze geesten op een dwaalspoor gezet. 

Tegenwoordig is deze traditie achterhaald, omdat veel stellen al samenwonen voor ze trouwen. Maar het blijft een leuke traditie en is ook heel goed toepasbaar op een schip, zoals de Stedemaeght of Willem Barentsz. Draag de bruid van het schip naar de wal en begin samen een nieuw leven.

Taart aansnijden

Op een bruiloft mag de bruidstaart natuurlijk niet ontbreken en het samen aansnijden van de taart is een oude traditie die symbool staat voor de belofte om voor elkaar te zorgen.

Vroeger werd er vooral vruchtengebak gegeten. In de 20e eeuw werd vooral de taart populair en koos men vooral voor een witte taart omdat deze de puurheid zo mooi symboliseerde. Tegenwoordig zijn er taarten in alle vormen, maten en kleuren. Bij NAUPAR denken we graag met jullie mee en kunnen we zelfs rekening houden met  een persoonlijk bruiloftsthema.

Schoenzolen

Een minder bekende traditie is het schrijven van de namen van vriendinnen op de schoenzolen van de bruid. Dit is een variant op het bekende boeket gooien, waarbij de bruid het boeket naar de ongetrouwde vriendinnen gooit om te bepalen wie de volgende bruid wordt. Het schrijven van de namen heeft dezelfde doel. De bruid schrijft de namen van haar vriendinnen op haar schoenzolen en de naam van de vriendin die na de avond nog het beste te lezen valt, wordt de volgende bruid.

Cent in de linkerschoen

Volgens een oude Engelse traditie behoedt het dragen van een cent in de linkerschoen het bruidspaar voor geldzorgen en brengt het geluk. Een stuk comfortabeler is het om het geldstuk in de trouwjurk te naaien.

Tying the knot

Je hebt vast wel eens gehoord van de uitspraak ‘tying the knot’. Tegenwoordig gebruikt men deze uitspraak vooral om te laten weten dat de bruid en bruidegom gaan trouwen. Maar vroeger werden de handen van de bruid en bruidegom letterlijk aan elkaar gebonden. In deze tijd kon men nog niet schrijven of een contract ondertekenen. Om het huwelijk te bezegelen werd de knoop als alternatief gebruikt. Je kunt deze traditie nog steeds gebruiken voor jouw eigen huwelijk. Bijvoorbeeld in de uitnodiging of als aankleding van de locatie. Maar jullie kunnen ook op de huwelijksdag zelf jullie handen symbolisch aan elkaar laten knopen tijdens de ceremonie. Mogelijkheden genoeg.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de trouwarrangementen en het aankleden van het schip tijdens jullie bruiloft? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze collega’s. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden op de schepen.

Meer lezen?

Geef jij net als Giovanna en Rory het ja-woord op het water? I Checklist I Leuke activiteiten tijdens huwelijksdag I Een droombruiloft op open water I Trouwen op een driemaster I Tips voor vrijgezellenfeest I 5 leukste bestemmingen voor vrijgezellenfeest I Bachelorette Party aan boord I Met deze thema's wordt jullie bruiloft nog leuker