Huwelijkstradities op een zeilschip

marker-bruidschoenen

Versierde klompen als huwelijksaanzoek, de bruid over de drempel dragen of een cent in de linkerschoen. Huwelijkstradities veranderen door de tijd, maar veel tradities zijn nog steeds springlevend en erg leuk om te gebruiken tijdens uw huwelijksdag.  Wij zetten er een paar voor u op een rij.

Bruidsklompen op Marken

Zo gebruikte een verliefde zeeman uit Marken vroeger zijn beste houten klompen als huwelijksaanzoek. Hij versierde de houten klompen met de mooiste motieven tijdens zijn lange zeereizen en schonk deze bij terugkomst in de haven aan het meisje van zijn dromen. Droeg ze de klompen, dan accepteerde ze het huwelijksaanzoek en kon iedereen het zien. Ze bleef de klompen dragen tot op de huwelijksdag. Daarna verdwenen de huwelijksklompen naar de pronkkamer en brachten ze geluk. Deze traditie werd zo’n 100 jaar geleden in Marken geïntroduceerd. En in Twente kennen ze deze traditie ook en spreken ze bijvoorbeeld nog van de zogeheten 'klompenmarkt’ wanneer een vrouw de wettelijke leeftijd heeft bereikt om te trouwen.

Over de drempel

Een andere traditie is het over de drempel dragen van de bruid. Veel vrouwen woonden vroeger nog in het ouderlijk huis  voor ze trouwden. Door de bruid op te tillen en haar over de drempel te dragen, werden  boze geesten op een dwaalspoor gezet.  Tegenwoordig is deze traditie achterhaald, omdat  veel stellen al samenwonen voor ze trouwen. Maar het blijft een leuke traditie en is ook heel goed toepasbaar op een schip, zoals de Abel Tasman, Stedemaeght of de Willem Barentsz. Draag uw bruid van het schip naar de wal en begin zo samen uw nieuwe leven.

Taart aansnijden

Op een bruiloft mag de bruidstaart natuurlijk niet ontbreken en het samen aansnijden van de taart is een oude traditie die symbool staat voor de belofte om voor elkaar te zorgen. Vroeger werd er vooral vruchtengebak gegeten. In de 20e eeuw werd vooral de taart populair en koos men vooral voor een witte taart omdat deze de puurheid zo mooi symboliseerde. Tegenwoordig zijn er taarten in alle vormen, maten en kleuren. Bij NAUPAR denken we graag met u mee en kunnen we zelfs rekening houden met uw persoonlijke bruiloftsthema.

Schoenzolen

Een minder bekende traditie is het schrijven van de namen van vriendinnen op de schoenzolen van de bruid. Dit is een variant op het bekende boeket gooien, waarbij de bruid het boeket naar de ongetrouwde vriendinnen gooit om te bepalen wie de volgende bruid wordt. Het schrijven van de namen heeft dezelfde doel. De bruid schrijft de namen van haar vriendinnen op haar schoenzolen en de naam van de vriendin die in de avond nog het beste te lezen valt, wordt de volgende bruid.

Cent in de linkerschoen

Volgens een oude Engelse traditie behoedt het dragen van een cent in de linkerschoen het bruidspaar voor geldzorgen en brengt het geluk. Een stuk comfortabeler is het om het geldstuk in de trouwjurk te naaien.

Tying the knot

U heeft vast wel eens gehoord van de uitspraak ‘tying the knot’. Tegenwoordig gebruikt men deze uitspraak vooral om te laten weten dat de bruid en bruidegom gaan trouwen. Maar vroeger werden de handen van de bruid en bruidegom letterlijk aan elkaar gebonden. In deze tijd kon men nog niet schrijven of een contract ondertekenen. Om het huwelijk te bezegelen werd de knoop als alternatief gebruikt. U kunt deze traditie nog steeds gebruiken voor uw eigen huwelijk. Bijvoorbeeld in uw uitnodiging of als aankleding van uw locatie. Maar u kunt ook op de huwelijksdag zelf uw handen symbolisch aan elkaar laten knopen tijdens de ceremonie. Mogelijkheden genoeg.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over trouwarrangementen en het aankleden van het schip tijdens uw bruiloft? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze collega’s. Zij vertellen u graag meer over de vele mogelijkheden.