Zeldzame vogelsoorten broeden op Marker Wadden en u kunt ze zien!

Lelystad, 12 september 2017 - Goed nieuws voor alle vogelaars! De nieuwe Marker Wadden blijken nu al een vogelparadijs te zijn, en aan meer dan 2000 broedparen een veilig plaatsje te bieden. Natuurmonumenten is hier heel blij mee, want het gaat niet alleen over enorme aantallen vogels, maar ook over soorten die elders in Nederland bijna niet meer broeden. Zo zijn de dwergstern en drie verschillende soorten plevieren al neergestreken in het gebied.

In 2018, dan mag u vogels spotten op de Marker Wadden

Vanaf volgend jaar zijn de Marker Wadden toegankelijk voor publiek en kunnen liefhebbers van vogels hun hart ophalen. Althans, op één van de vijf eilanden. De andere vier eilanden blijven gesloten voor publiek, om te zorgen voor natuurherstel in het gebied. Waterplanten, schelpdieren, vissen en vogels zullen weer alle ruimte krijgen in de natuurlijke ondiepten en oevers die ontstaan bij de eilanden. Zo krijgt de natuur een flinke boost, en dat is nodig: de afgelopen twintig jaar heeft de flora en fauna in het gebied flink geleden, onder andere door de aanleg van de Houtribdijk en de dikke laag slib die daardoor op de bodem van het Markermeer bleef liggen.

Nu al kijken op de Marker Wadden?

Voor echte liefhebbers duurt het nog wel heel erg lang. Pas in 2018 mag men op één van de eilanden recreëren en genieten van alle vogels die er te zien zijn. Maar: op 23 en 24 september biedt NAUPAR u een unieke kans: de Abel Tasman zeilt dan op beide dagen (zaterdag en zondag) naar de Marker Wadden. Dit is eenmalig en in samenwerking met Natuurmonumenten. Geïnteresseerden kunnen dan alvast kijken, sfeer proeven en voorpret hebben. Het voor toerisme bedoelde eiland wordt namelijk erg mooi: met vogelkijkhutten, kilometerslange wandelpaden, een fijn strand, een prachtige haven, een toiletgebouw en een bezoekerscentrum.

Wat kunt u verwachten van Expeditie Marker Wadden?

Het eiland waar u mag kijken is nu officieel nog een bouwplaats. Zonder aangelegde paden, verharde wegen of mooie vogelkijkhutten. Dat komt allemaal nog, maar nieuwsgierige vogelliefhebbers kunnen nu alvast genieten van dit nieuwe stukje Nederland. Als u zich aanmeldt voor deze topdag, dan raden wij aan om bergschoenen, wandelschoenen of laarzen aan te doen.

Goed verzorgde zeiltocht

Tijdens de tocht serveren we aan boord van de Abel Tasman een heerlijke lunch en ook de borrelhapjes op de terugweg zijn bij de prijs inbegrepen. En natuurlijk een kopje koffie of thee bij aankomst. U kunt zich aanmelden via de website van Naupar of telefonisch: 088 – 25 25 000. Het aantal plaatsen is wel beperkt, dus als u mee wilt, meld u dan gelijk aan! Bent u lid van Natuurmonumenten of van de ANWB? Dan krijgt u ook nog korting op deze trip!