UNESCO Werelderfgoed I De Werelderfgoedstatus van de Waddenzee

Regio - Waddenzee - 01

De Waddenzee heeft sinds 2009 de Werelderfgoed-status van UNESCO gekregen. Maar waarom? Wat houdt deze status in? En wie of wat is UNESCO? NAUPAR legt het je graag uit.

De Werelderfgoedstatus

Sinds 2009 is de Waddenzee "Werelderfgoed". Met die titel staat het waddengebied in hetzelfde rijtje als andere grote, beschermde natuurgebieden; zoals het Great Barrier Reef en de Grand Canyon. In feite kunt u de Werelderfgoed-status zien als een erkenning voor het gebied; in dit geval wordt het waddengebied gezien als "uniek" en "belangrijk" en moet daarom behouden blijven in de toekomst. Dát is waar de Werelderfgoedstatus voor staat.

De voordelen van de Werelderfgoedstatus

Met de Werelderfgoedstatus van UNESCO wordt niet alleen de veiligheid gegarandeerd, de status zorgt ook gelijk voor vele economische kansen. De Werelderfgoedstatus is tenslotte vrij uniek; over de hele wereld zijn er "maar" 890 gebieden die zich Werelderfgoed mogen noemen en dat trekt veel bezoekers. Om als natuurgebied aan de Werelderfgoedstatus te komen, moet het unieke natuurwaarden bezitten, intact zijn én verzekerd zijn van een goede bescherming. Dit alles vinkt het waddengebied moeiteloos af.

UNESCO

De Werelderfgoedstatus wordt uitgedeeld door UNESCO; een organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap van de Verenigde Naties. Naast het uitdelen van deze statussen, doet UNESCO nog veel meer. Namelijk het bestrijden van armoede en aan het bevorderen van duurzame ontwikkeling; alles met het doel om te bouwen aan de belangrijke randvoorwaarden voor vrede.

Nog meer Nederlands erfgoed?

Andere Nederlandse erfgoederen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan en je met een schip kunt bezoeken zijn:

Ook meevaren naar de Waddenzee?

Wil je zelf een keer ervaren hoe het is om met een traditioneel zeilschip op de Waddenzee te zeilen? Bekijk ons uitgebreide aanbod of neem contact op met een van onze collega’s. Zij weten precies welk schip het beste past bij jullie wensen en informeren je graag over de mogelijkheden op de schepen.

Meer lezen?

Zeilen op de Waddenzee I Maak een stop in Terschelling I Uitwaaien op de Wadden I Artikel Columbus Travel Verzeild op de Waddenzee I Artikel Columbus Travel Een sterk verhaal op de Waddenzee I Leuke activiteiten op Vlieland I Texel op je bucketlist I Droogvallen op het Wad I 5 bijzondere bestemmingen in Nederland I Zomervakantie op een schip I Familieweekend op een schip