De Werelderfgoedstatus van de Waddenzee

Velen van u weten het al: de Waddenzee heeft in 2009 de Werelderfgoed-status van UNESCO gekregen. Maar waarom? Wat houdt deze status in? En wie of wat is UNESCO? NAUPAR legt het u uit.

De Werelderfgoedstatus

Sinds 2009 is de Waddenzee "Werelderfgoed". Met die titel staat het waddengebied in hetzelfde rijtje als andere grote, beschermde natuurgebieden; zoals het Great Barrier Reef en de Grand Canyon. In feite kunt u de Werelderfgoed-status zien als een erkenning voor het gebied; in dit geval wordt het waddengebied gezien als "uniek" en "belangrijk" en moet daarom behouden blijven in de toekomst. Dát is waar de Werelderfgoedstatus voor staat.

De voordelen van de Werelderfgoedstatus

Met de Werelderfgoedstatus van UNESCO wordt niet alleen de veiligheid gegarandeerd, de status zorgt ook gelijk voor vele economische kansen. De Werelderfgoedstatus is tenslotte vrij uniek; over de hele wereld zijn er "maar" 890 gebieden die zich Werelderfgoed mogen noemen en dat trekt veel bezoekers. Om als natuurgebied aan de Werelderfgoedstatus te komen, moet het unieke natuurwaarden bezitten, intact zijn én verzekerd zijn van een goede bescherming. Dit alles vinkt het waddengebied moeiteloos af.

UNESCO

De Werelderfgoedstatus wordt uitgedeeld door UNESCO; een organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap van de Verenigde Naties. Naast het uitdelen van deze statussen, doet UNESCO nog veel meer. Namelijk het bestrijden van armoede en aan het bevorderen van duurzame ontwikkeling; alles met het doel om te bouwen aan de belangrijke randvoorwaarden voor vrede.