Stap letterlijk in het huwelijksbootje bij NAUPAR!

Stap letterlijk in huwelijksbootje bij NAUPAR

Je kent het gezegde "In het huwelijksbootje stappen" vast wel. Maar heb je je ooit afgevraagd waar het vandaan komt? In deze blog graven we in de oorsprong en betekenis van het spreekwoord. 

De oorsprong van het gezegde "in het huwelijksbootje stappen"

Terug in de 17e eeuw, toen bruidsparen nog niet in hippe auto's op hun grote dag arriveerden, was vervoer over water heel gebruikelijk. Men stapte letterlijk in een prachtige versierde boot die speciaal voor de gelegenheid was gemaakt. Hoe romantisch klinkt dat? Als we Jan Ter Gouw, auteur van "De volksvermaken" (1814 - 1894), mogen geloven, heeft dit oude Hollandse gebruik daadwerkelijk invloed gehad op het ontstaan van het gezegde: 

"Naar oud Hollandsch gebruik voeren bruid en bruidegom ter kerke in een vercierd bootje met een kroontje aan den mast. Van dit gebruik is nog de spreekwijze: "in "t huwelijksbootje stappen", overgebleven.”


Het huwelijk werd namelijk vaak vergeleken met een reis, en het huwelijksbootje fungeerde als een symbolische metafoor voor die reis. Stel je voor: twee geliefden die samen aan boord stappen, gereed om de avontuurlijke weg van het huwelijk te bewandelen. Nog steeds erg romantisch, toch?

Romantische trouwlocatie

Tegenwoordig staat het huwelijksbootje symbool voor het samen navigeren door de golven van het leven, hand in hand met je geliefde. In een tijd waarin veel mensen kiezen voor moderne levensstijlen en alternatieve manieren om hun liefde te vieren, brengt het idee van "in het huwelijksbootje stappen" ons terug naar een tijd waarin trouwen een belangrijk en betekenisvol ritueel was.

En nu komt het mooiste gedeelte. NAUPAR maakt het mogelijk om letterlijk in het huwelijksbootje te stappen! Stap samen met je toekomstige partner aan boord van een authentiek zeilschip en geef elkaar het jawoord midden op het water. Romantischer wordt het niet! Alle schepen van NAUPAR zijn officiële trouwlocaties, dus de keuze is helemaal aan jullie. 

Wil je trouwen onder volle zeilen met de ondergaande zon als achtergrond? Of geef je de voorkeur aan een intieme ceremonie met alleen je naaste familie en vrienden? Wat jullie ook willen, wij regelen het voor jullie. Stap aan boord van het huwelijksbootje en laat NAUPAR jullie perfecte bruiloft op het water verzorgen. Avontuur, romantiek en magie wachten op jullie tijdens deze bijzondere reis van het huwelijk!

Meer informatie?

Bekijk onze huwelijksbootjes, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Wij hebben meer dan 50 jaar ervaring in het organiseren van bruiloften aan boord van traditionele zeilschepen en denken graag met jullie mee om er een bijzondere dag van te maken.

Meer lezen?

Geef jij net als Giovanna en Rory het ja-woord op het water? I Checklist I Leuke activiteiten tijdens huwelijksdag I Een droombruiloft op open water I Trouwen op een driemaster I Huwelijkstradities op een schip I Tips voor vrijgezellenfeest I 5 leukste bestemmingen voor vrijgezellenfeest I Bachelorette Party aan boord I Met een persoonlijk thema maken jullie de bruiloft nog leuker.