Waar komt de naam Abel Tasman toch vandaan? NAUPAR legt uit

Bijzondere datum vraagt om bijzondere trouwlocatie

De Abel Tasman is een majestueus zeilschip. De stoere barkentijn is een unieke verschijning op het water en is voor vrijwel iedere gelegenheid (trouwerijjubileumfeestzakelijke evenementen, etc.) een ideale uitvalsbasis. Maar waar komt die naam Abel Tasman toch vandaan? NAUPAR duikt in het verleden van de ontdekkingsreiziger Abel Tasman.

Ontdekkingsreiziger Abel Tasman

Abel Tasman is de man die in 1642 het huidige Tasmanië ontdekte. En dan te bedenken dat hij zelf uit het Groningse Lutjegast kwam. Aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog waren het de Spanjaarden die vele schepen vol zilver vanuit Zuid-Amerika importeerden. Iets wat wij, Nederlanders, ook moesten kunnen. Toch? Abel Tasman werd met dat doel op expeditie gestuurd.   

Het Antonie van Diemensland

Sterke winden, woeste golven … De Groninger had het moeilijk. Tot overmaat van ramp was het verwachte continent, ter grootte van Zuid-Amerika, nergens te bekennen. Wat hij daarentegen wél tegenkwam, was een rotsachtig eiland dat hij destijds vernoemde naar zijn opdrachtgever Antonie van Diemen: het Antonie van Diemensland. Pas twee eeuwen later kreeg het land zijn huidige naam, Tasmanië.   

Door naar het oosten

Zilver? Goud? Nee, geen sprake van. Toch claimde Abel het land met een paal en een vlag. VOC-schepen konden hier immers prima terecht voor hout. Vervolgens voer Abel Tasman verder en uiteindelijk ontdekte hij Nieuw-Zeeland. Al met al een interessante ontdekkingsreiziger die wel degelijk twee bijzondere ontdekkingen op zijn naam heeft staan. Ook vandaag de dag is hij nog steeds erg populair in Nieuw-Zeeland en op Tasmanië. Een mooi verhaal, waar tevens een minstens net zo mooi schip naar vernoemd is.

Ook een keer een dagtocht maken op een driemaster?

Bekijk de Abel Tasman of een van de andere andere schepen, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden op een een traditioneel zeilschip. 

Meer lezen?

Giovanna en Rory trouwden aan boord van de Abel Tasman I Trouwen op een driemaster I De Abel Tasman is catwalk voor het trendy kinderkledingmerk I Netwerkevent en zomerfeest op de Abel Tasman I Maak van je bedrijfsuitje een succes met deze tips I Een volledig biologisch diner op de Abel Tasman I Een onvergetelijk bedrijfsuitje op vijf verschillende schepen I Een relatiedag mét kinderen op de Abel Tasman I Een droombruiloft op het open water I Naar de Marker Wadden