Tripsuggestie I Slow travel met een schip I De voordelen

Voordelen van slow travel met een schip

Stap deze keer niet op het vliegtuig naar een verre bestemming, maar doe het dit jaar eens anders. Kies voor een bestemming dichtbij, verklein je footprint en ga voor een mooi avontuur om de hoek. Niets zo relaxed als je laten voortstuwen door de wind, terwijl je je longen vol zuigt met frisse lucht en geniet van het weidse uitzicht over het water, de kabbelde golven en het ruisen van de wind. Natuurvriendelijk, én als je er voor kiest om lekker uit te waaien in Nederland, ondersteun je ook nog eens de lokale ondernemers en de bruine vloot. Die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Lees in deze blog nog meer voordelen van slow travel met een schip.

De voordelen van slow travel met een schip in het kort:

  • Je ervaart meer als je vertraagt
  • De wind bepaalt jullie route
  • Je geniet van kleine dingen
  • Langzaam reizen, accommodatie en fun in één
  • Je ondersteunt lokale ondernemers 
  • Je belast de natuur minder
  • Je komt op bijzondere plaatsen in Nederland
  • Je komt uitgerust thuis

Voordeel 1: Je ervaart meer als je vertraagt

Slow travel staat voor langzaam reizen, vertragen, meer aandacht voor elkaar en de omgeving, zonder het milieu al te veel te belasten. Eigenlijk ebt de stress al weg zodra je aan boord stapt. Maar ook het zeilen met een traditioneel schip staat gelijk aan langzaam reizen. Dat gaat allemaal niet zo snel. Fietsen is bijvoorbeeld veel sneller. Daarnaast ben je lekker buiten, blaast de wind jullie voort en vertraag je nog meer. Aan dek zijn ruime en comfortabele zitplaatsen, waar je heerlijk uitkijkt over het weidse water. Je voelt gewoon de wind langs je haren strijken, hoort vogels, ruikt en proeft de zilte lucht. Alle zintuigen worden geprikkeld, hierdoor heb je heb je veel meer aandacht voor je omgeving en geniet je ècht van het moment.

Voordeel 2: De wind bepaalt jullie route

Op een schip gebruiken we zo min mogelijk de motor. Alleen om de haven, of een sluis in en uit te varen. Hierdoor bepaalt de wind de route. En om optimaal te kunnen genieten wil je natuurlijk de meest gunstige koers varen. Hierdoor is het lastig om al een wensenlijst met bestemmingen te hebben. Veel leuker is het om je te laten verrassen en op basis van het weer, de wind en eventueel de stroming als je op het Wad zeilt, te laten bepalen waar jullie heen gaan. Dit kan pas op het moment dat jullie aan boord stappen. Maar dat is nou juist het leuke aan het zeilen en past ook zo mooi bij het principe van slow travel. Je hoeft van tevoren geen wishlist te maken met allerlei things to see en activiteiten die jullie willen doen. Je stapt gewoon zonder verwachtingen aan boord, bekijkt samen met de bemanning het weer en de wind en bepaalt dan de richting. Daarna gaat het zeil omhoog en kun je je volledig overgeven en laten verrassen. Durf jij dit avontuur aan?

Voordeel 3: Je geniet meer van kleine dingen

Twee vogels die elkaar achter nazitten, een zeehond die nieuwsgierig met zijn kopje boven water komt, een vissersboot die zijn netten binnen haalt. Terwijl je in relaxed tempo over het water glijdt valt je oog op dit soort kleine details. Is dat niet extra genieten?

Voordeel 4: Langzaam reizen, accommodatie en fun in één

Een ander voordeel van slow travel op een schip is natuurlijk dat je alles in één hebt; je kunt met een schip reizen, je slaapt er op en als je het leuk vindt kunnen jullie ook gezamenlijk koken, spelletjes spelen of bijvoorbeeld muziek maken. Onder het genot van kabbelde golven, het ritme van eb en vloed en constante ruisen van de wind. Met deze rustgevende geluiden is het zwaar genieten op je eigen drijvende eilandje. Lekker dichtbij de natuur. Met een schip heb je alle gemakken van een vakantiehuis, kun je je helemaal terugtrekken in de natuur en ben je nog verplaatsbaar ook. Dingen waar je extra van geniet als je je smartphone uit zet.

Voordeel 5: Je ondersteunt lokale ondernemers

Weet je wat een Vliedûntje is, hoe zeewierkaas of zelf geplukte cranberry’s smaken of wat een vliekeurtje is? Dit zijn zo maar een paar voorbeelden van lokale lekkernijen van het Waddeneiland Vlieland. Blijf na de zeiltocht een dagje langer liggen en neem de tijd voor de bestemming waar jullie hebben aangelegd. Huur een fiets, ga lekker de natuur en stop bij een boerderijwinkel. Of slenter te voet door het havenstadje. Op zoek naar die lokale lekkernijen die de bestemming zo apart maken. Loop eens binnen bij de ambachtelijke bakkerij, slijterij, kaasboer of in één van de vele speciaal winkeltjes. Misschien is er zelfs een markt met lokale ambachten. Niets zo leuk als nieuwe dingen ontdekken en lokale lekkernijen proeven, die je ook nog eens kunt mee nemen naar huis. Zodat je nog wat langer kunt nagenieten.

Voordeel 6: Je belast de natuur minder

Dit voordeel behoeft bijna geen uitleg meer. Omdat je met de auto, trein of een bus naar de dichtstbijzijnde vertrekhaven rijdt, maak je je ecologische voetafdruk een stuk kleiner. Wist je dat de schepen uit maar liefst 16 verschillende havens kunnen vertrekken? Zo is er altijd wel eentje in de buurt en vermijd je al te lange autoritten. Daarnaast zijn sommige havens goed te bereiken met het openbaar vervoer. In Enkhuizen, Harlingen, Kampen of Stavoren stopt bijvoorbeeld de trein praktisch naast de haven. En, doordat jullie zeilen belasten jullie de natuur minimaal. Als dat geen win-win is.

Voordeel 7: Je komt op bijzondere plaatsen in Nederland

Door te zeilen ontdek je Nederland vanuit een totaal andere hoek; vanaf het water. Zeil bijvoorbeeld naar een mooi natuurgebied zoals het Nationaal Park Nieuw Land met de Oostvaardersplassen of de Weerribben Wieden, ga voor anker en overnacht midden op een van de Friese meren of leg aan bij een onbewoond eilandje in bijvoorbeeld de IJsseldelta

Een andere bijzondere bestemming is de Waddenzee. De meeste schepen hebben een platte bodem en als het weer, de wind en eb en vloed gunstig zijn, kun je droogvallen en wandelen over de zeebodem bij laag water. Met een beetje geluk liggen er kokkels en mosselen, die jullie kunnen plukken, bereiden en eten bij een ondergaande zon. Een waanzinnig avontuur dat je gewoon één keer in je leven gedaan moet hebben. 

Stuk voor stuk bijzondere plekken waar je zonder een schip niet kunt komen. Lekker rustig, weg van de drukte en dichter bij de natuur kom je haast niet.

Voordeel 8: Je komt uitgerust thuis

Een van de uitdagingen is om het weekendje weg niet vol te proppen met allerlei activiteiten. Je mag ook lekker niksen. Een beetje lummelen of bijkletsen in het zonnetje aan dek. Op deze manier maakt een weekendje uitwaaien, onthaasten en bijtanken je niet alleen rijker, het geeft ook energie en je komt weer opgeladen en uitgerust thuis. Met mooie herinneringen waar jullie nog jarenlang op kunnen teren. Zonder de natuur te belasten. Als dat geen goed gevoel geeft. Precies de juiste mix voor een ontspannen weekendje weg.

Klaar voor een slow travel avontuur in Nederland?

We helpen graag! Bekijk de verschillende arrangementen of lees meer informatie op onze servicepagina “Hulp bij het zoeken naar beschikbare schepen”. Kom je er niet uit? Maak online een afspraak met een van onze medewerkers. Zij laten je graag via (video)bellen zien hoe het werkt.

Tip: Maak een vaartocht in het voor- of najaar. Het is dan niet alleen rustiger, maar je ontvangt ook nog een aantrekkelijke korting, die wel kan oplopen tot 20%.

Meer lezen? 

5 onthaastende plekken in Nederland | Hoe kies ik het juiste schip | Droogvallen op de Waddenzee | Organiseren uitje op een schip | Handige inpaklijst |  4 leukste weekendjes weg I Plasticvrije tips voor aan boord