Vriendenuitje I Met een zeilschip beleef je Nederland op een bijzondere manier

Klantverhaal Dronevideo Wad Droogvallen Taka Tuka eiland

Samen met een groep vrienden en collega’s stapte Alexander Straka in Enkhuizen aan boord van de Pelikaan. Een bewuste keuze, omdat de meeste al eerder een zeiltocht hadden gemaakt en ze het als heel leuk hebben ervaren. Ze zeilden op de tjalk een afwisselende route die verrassend lang was en maakten onderweg prachtige dronebeelden op een vrijwel verlaten Wad en Taka Tuka eiland.

Samen genieten aan boord

Op een paar kinderen en jongeren na, hadden de meeste opstappers vorig jaar ook meegevaren. Dat beviel iedereen zo goed, dat ze dit jaar opnieuw besloten een gezamenlijke zeiltocht te maken. Alleen zeilden ze nu een totaal andere route. Op een schip kun je in een relatief korte tijd toch heel veel nieuwe dingen beleven en zien en het bereiken van de verschillende bestemmingen met het schip is al hoogtepunt op zich.

Samen vertrokken ze uit Enkhuizen en zeilden via Medemblik door naar Vlieland, Workum en Harlingen, en daarna weer terug naar Enkhuizen. Voordat ze daar aankwamen maakten ze eerst nog een omweg over de Friese meren en een tussenstop bij het onbewoonde eilandje Taka Tuka.

Beleef unieke momenten

Als je Alexander vraagt wat hij vooral leuk vond aan de zeiltocht, noemt hij direct het droogvallen en de wadwandeling over de bodem van de Waddenzee. “Een ongeëvenaard natuurspektakel. Vanaf het eerste moment dat het water zich terug trekt en het schip langzaam droogvalt bij een zandplaat, tot het water zo ver is teruggetrokken dat je de horizon niet meer van het water kunt onderscheiden. Het is gewoon uniek. Je bent overgeleverd aan de getijden en ervaart de kracht van de zee heel dichtbij.”

Maar niet alleen het droogvallen is een unieke ervaring. “Bijzonder mooi was ook ‘Taka Tuka-eiland’, waar we samen een kampvuur hebben gemaakt. Zo’n zeiltocht naar een onbewoond eiland is echt heel bijzonder en deed ons denken aan Pippi Langkous en haar wilde avonturen."

Ook heeft Alexander samen met zijn medereizigers erg genoten van hun verblijf op Vlieland. “Het eiland is erg mooi door de vele idyllische huisjes. Toen wij er waren, was het zelfs een beetje stormachtig en floot de wind door de touwen van het schip. Al snel volgde er een schilderachtige zonsondergang en heb ik buiten op de boot geslapen. Ik viel onder een heldere sterrenhemel in slaap en ademde alleen maar frisse zeelucht in – een betere slaapplaats op een zeilschip bestaat niet."

Het groepsgevoel ontstaat vanzelf aan boord van een zeilschip

De groep groeide tijdens de zeiltocht enorm naar elkaar toe. "Het was een soort 'back-to-the-roots'-ervaring: aan boord van een zeilschip breng je samen veel tijd door, zonder dat je wordt gehinderd door mobiele telefoons en andere technologie. We genoten echt van onze tijd samen en brachten de avonden vaak door met kaartspellen. Op een zeilschip leer je elkaar pas goed kennen.”

Samen koken en de zeilen hijsen Natuurlijk moest er ook gezamenlijk gewerkt worden op het schip. ”Geen probleem. We wilden graag actief meezeilen” vertelt Alexander. Iedereen had een taak. Mijn dochter Cora heeft bijna de hele tijd bij de schipper aan het roer gestaan!” Alexander is blij hoe iedereen, inclusief de kinderen en jongeren, actief betrokken werden bij het zeilen. “Het was fascinerend om te zien hoe we aan het einde van de reis met elkaar konden communiceren door middel van handgebaren. Het was bijna alsof we een onderdeel van de boot waren geworden.” Daarnaast was de groep ook verantwoordelijk voor hun eigen eten. “De samenwerking tijdens het zeilen en het koken brengt ons natuurlijk ook dichter bij elkaar! Dit heeft zeker bijgedragen aan het succes van de trip.”

Goed contact met de schipper en stuurman

Ze waren ook onder de indruk van de bemanning van het schip. "Lucas, de schipper, is een echte zeebonk en we konden al snel goed met elkaar opschieten. Dat gaat zo snel. Binnen 24 uur zit je samen aan boord en praat je met elkaar alsof je elkaar al heel lang kent." Daarnaast vertelde schipper Lucas ons in elke haven meer over de bestemming, noemde hij bijzondere dingen zoals de potvisfontein in Harlingen en was hij ook in voor een geintje. "Zo waarschuwde hij ons altijd in de haven aan welke kant de boot aan de steiger lag - zodat we 's nachts niet aan de verkeerde kant van boord zouden gaan en natte voeten zouden krijgen!"

Herinneringen bewaren

De groep van Alexander maakten een afwisselende tocht en ze hebben onderweg veel verschillende bestemmingen bezocht. Zelfs Alexander was verbaasd over de afstand die ze uiteindelijk hadden afgelegd: "We hebben aan het einde van de trip de route aan de schipper gevraagd, toen pas zagen we daadwerkelijk hoe ver we gevaren hebben.” Zijn tip is dan ook om een fotoalbum te maken met daarin ook de route, zodat je later alles nog herinnert en kunt herbeleven.

Nieuwsgierig?

Wil je ook op reis met NAUPAR? Bekijk het uitgebreide aanbod of neem direct contact op met onze medewerkers. Zij weten het beste welk schip of arrangement bij jullie gezelschap en verwachtingen past.

Meer lezen?

Tips organiseren familieuitje I Handige apps tijdens zeiltrip I Hoe kies ik het juiste schip I Een logboek maken met de kids I 5 bestemmingen waar je de drukte kunt vermijden I Uitwaaien op de Wadden I Hoe bepaal je een mooie route I Droogvallen op de Waddenzee I Leukste weekendjes weg

Met dank aan Alexander Straka voor de prachtige dronebeelden.